×

Recensie

Alternative

10 maart 2010

Gorillaz – Plastic Beach (Experience

Plastic Beach Experience Edition

Geschreven door: Elbert Niezen

Plastic Beach Experience Edition Gorillaz Alternative 4 Gorillaz – Plastic Beach (Experience Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Plastic Beach by night straalt deze cover uit. Deze Experience Edition laat ook de andere kant van het Plastic Beach eiland zien. Laat het ook een andere kant van Gorillaz zien? Naast het album Plastic Beach is er dus ook een Plastic Beach Experience Edition uitgebracht. Op Play.com betaal je 4 euro meer voor deze Experience Edition.

Je krijgt hiervoor naast de CD een DVD met een documentaire van de Making Of Plastic Beach en een Access card met een code voor extra experience content op Gorillaz.com. De extra artwork die je bij deze Experience Edition komt is voor de Gorillaz liefhebber ook zeker de moeite waard.

Plastic Beach DVD

De DVD ziet er goed uit, het heeft een mooie ‘look and feel’ wat bij de Gorillaz Plastic Beach past. Een mooie documentaire om te bekijken en geeft nieuwe inzichten in hoe het album tot stand is gekomen. Je ziet de artiesten eens écht die nu mee hebben geholpen aan dit album. Dit zijn o.a. Mos Def, Bobby Womack, Sinfonia ViVA en Lou Reed. Ik had de CD sinds vandaag nog niet eerder gehoord (schande). Het bekijken van de DVD en daarna de CD te beluisteren vond ik echt tof!

Artwork Gorillaz Experience Edition 02

De documentaire Making Of Plastic Beach geeft een nieuwe kijk op dit album. De keuze van de albumtitel bijvoorbeeld. De twee woorden Plastic en Beach spreken niemand tot de verbeelding. De twee woorden gecombineerd doet denken aan een plastic eiland. Dit is ook de bedoeling en gaat natuurlijk over de hoeveelheid plastic die tegenwoordig bij elkaar is geklonterd in de grote oceanen en bijna een eigen plastic eiland is geworden, aldus Damon Albarn.

Het plastic eiland wat gebruikt is op de cover van het album bestaat ook daadwerkelijk uit heel-heel-heel veel plastic. Het is een enorm gevaarte wat niet alleen gebruikt is om te gebruiken op de cover van dit album. Op de DVD is goed te zien hoe dit plastic eiland gemaakt is. In mijn ogen hadden ze hier wel wat verder op in kunnen gaan. Van de kleine hoeveelheid stukjes wat ik heb gezien bestaat het eiland écht uit enorm veel gedetailleerde onderdelen en is het met heel veel aandacht in elkaar gezet. Gelukkig zie je er veel van terug wanneer je naar gorillaz.com/plasticbeach gaat. Hier kun je geheel op de Gorillaz wijze het Plastic Beach Island verkennen en meer video’s bekijken over het eiland. Erg leuk om te zien en te doen!

Tijdens het opnemen van de nummers zie je ook niet eerder vertoonde schetsen van storyboards voor de videoclips. De storyboard schetsen van Stylo bijvoorbeeld komen verrassend goed overeen en zijn, na het zien van deze DVD, volgens mij een onderdeel van een groter verhaal. Ik hoop echt dat de rest van de storyboard schetsen, die ik gezien heb, ook worden verwerkt tot videoclips. Ik wil zeker de clip zien waar Russel (de drummer) uitgroeit tot een reus omdat hij naar het eiland is gezwommen door zwaar vergiftigd water. Dit is wel al te zien in het extra artwork (zie afbeelding hieronder).

Gorillaz Artwork Experience Edition

Access Card

Bij deze Experience Edition komt ook een Access Card (met code) die toegang geeft tot de experience content op gorillaz.com. Deze online content bestaat uit:

 • Flowplayer video
 • Gorillaz live stream
 • Game (beta) Escape To Plastic Beach
 • Booklet
 • Twee screensavers
 • Acht wallpapers

De flowplayer is leuk om te bekijken en geeft een korte rondleiding door Damon Albarn op het eiland Plastic Beach. De Gorillaz Live stream was op het moment dat ik ingelogd was niet actief. Maar ik verwacht dat dit een soort radio/podcast achtige uitzendingen van de Gorillaz worden. Hopelijk krijg ik daar dan wel een e-mailtje over als het zover is. De game Escape To Plastic Beach kon ik niet spelen vanwege een plugin die ik moest downloaden. Had ik even geen zin in en games interesseren me sowieso niet zo erg. De booklet, die ik ook als PDF kon downloaden, zat ook gedrukt bij het album. Er zijn in de PDF wel een aantal extra pagina’s met artwork. De screensavers zijn erg mooi evenals de wallpapers. Ik betwijfel alleen of iemand dit tegenwoordig zal gebruiken. Al deze content is beschikbaar vanaf 8 maart 2010 en wordt aangevuld t/m 8 maart 2012. Ik ben benieuwd wat er zoal bijkomt in die periode. De Gorillaz laten in ieder geval niet direct het achterste van hun tong zien. Ik had wel iets meer van deze Access Card verwacht. Bijvoorbeeld meer storyboard schetsen die nieuwe onthullingen gaven of nog meer Making Of Plastic Beach of wellicht nummers die het album niet hebben gehaald.

Plastic Beach CD

Na Gorillaz, Demon Days nu Plastic Beach. Damon Albarn is dicht bij zichzelf gebleven. Hij heeft met hulp van fantastisch artiesten een verfrissend album neergezet. Ze wilden de baas blijven over deze plaat. Tegenwoordig met alle (zelf gemaakte) playlists is alles zo gefragmenteerd, mensen concentreren zich nergens meer op, aldus Damon Albarn. Dit album is één geheel en een playlist op zichzelf. Met 16 nummers is het ook helemaal geen korte playlist. Veel muziek invloeden zoals Arabisch, Klassiek, Dubstep en Jazz zijn gecombineerd in dit album.
Gorillaz Artwork Experience Edition 03
Dit geeft Plastic Beach een heel eigen klank, maar tegelijkertijd hoor je erg veel invloeden. Hier en daar hoorde ik zelf wat invloeden terug uit Demon Days. Zo is het eigenlijk ieder keer als je dit album draait. Je hoort steeds weer wat nieuws. Eén keer luisteren is, in mijn ogen, niet genoeg en dan zou je deze plaat te kort doen.

Conclusie

CD is erg goed en wordt nog beter als je hem vaker beluistert! DVD is voor 4 euro extra op Play.com een goede extra. Documentaire zit goed in elkaar maar had wat mij betreft wat langer en wat dieper kunnen gaan. De documentaire duurt nu 34 minuten, wat redelijk kort is voor een documentaire. Jammer dat er niets extra’s op deze DVD te vinden is. Ik had graag, als redelijke Gorillaz fan, al het videomateriaal wat gebruikt is voor Plastic Beach hierop willen terug vinden. Dan heb je een mooie DVD met video artwork van het Plastic Beach album. De Access Card is een leuk extraatje maar onthuld niet veel meer over het verhaal van Plastic Beach. Wellicht dat in de toekomst wordt aangevuld want de Plastic Beach Experience is op 8 maart open gegaan en zal t/m 8 maart 2012 content blijven aanvullen. Ben benieuwd wat er zoal nog meer wordt toegevoegd! Toch is het hele pakket bij elkaar erg tof voor een Gorillaz fan!

Disk 2 (DVD) 1. Broken
 2. Cloud of Unknowing (Featuring Bobby Womack and sinfonia ViVA)
 3. Empire Ants (Featuring Little Dragon)
 4. Glitter Freeze (Featuring Mark E. Smith)
 5. On Melancholy Hill
 6. Orchestral Intro (Featuring sinfonia ViVA)
 7. Pirate Jet
 8. Pirate's Progress (Japanese bonus track)
 9. Plastic Beach (Featuring Mick Jones and Paul Simonon)
 10. Rhinestone Eyes
 11. Some Kind of Nature (Featuring Lou Reed)
 12. Stylo (Featuring Bobby Womack and Mos Def)
 13. Superfast Jellyfish (Featuring Gruff Rhys and De La Soul)
 14. Sweepstakes (Featuring Mos Def and Hypnotic Brass Ensemble)
 15. Three Hearts, Seven Seas, Twelve Moons
 16. To Binge (Featuring Little Dragon)
 17. Welcome to the World of the Plastic Beach (Featuring Snoop Dogg and Hypnotic Brass Ensemble)
 18. White Flag (Featuring Kano, Bashy and The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabic Music)