×

Recensie

Electronic

21 december 2020

Goldmund

The Time It Takes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Western Vinyl

The Time It Takes Keith Kenniff Goldmund Electronic 3.5 Goldmund – The Time It Takes Written in Music https://writteninmusic.com

Als de wereld begin dit jaar tot stilstand komt, pakt de natuur die mogelijkheid aan om de bloedende wonden te helen. Er is meer rood en geel langs de kant van de weg te ontdekken, en de bossen lijken groener dan ooit tevoren. De lente kondigt nog steeds het nieuwe leven aan, een proces welke zich niks van de afgedwongen corona stilte aantrekt. Stilte die ook op het indrukwekkende The Time It Takes van Goldmund hoorbaar is.

Goldmund is de instrumentale uitlaatklep van de geschoolde pianist Keith Kenniff, die samen met zijn vrouw Hollie met het dromerige indie synthpop gezelschap Mint Julep enige naamsbekendheid opbouwt. 2020 vraagt simpelweg om de berustende klanken van Goldmund, een soundtrack waarbij ze bij de mooie spiegelzijde die deze moordende tijd met zich meebrengt stilstaan. Een rouwproces waarvan niemand weet wanneer er een einde aan het leed komt. Het verlies van een weggegeven pandemie jaar. Een onwaarschijnlijk droomscenario van een onvoorspelbare wereld welke waarheid is geworden.

De aarde ontwaakt in het retro klassieke ambient Day In Day Out werkstuk om in ruststand de vermoeide piano te laten ademen. Meesterlijk hoe hier in een paar minuten tijd zoveel verlichtende schoonheid zich openbaart om de sprankeling in het leven terug te brengen. Een aankondiging welke later in het dwarrelende momentopname For a Time zijn bevestiging krijgt. The Time It Takes is een seizoenenplaat, die in de hoopvolle lente aftrapt, een vervolg krijgt in de leegte van de hete zomer, de onstuimige herfst opzoekt, om uiteindelijk bevroren de winter in de kille koude ogen aan te staren. Alleen een piano is in staat om dit als instrument vorm te geven.

De accenten liggen in het stampende houten pedalen van een harmonium die tegendraads het ritme in Of No Other verzorgt en als roeispanen The End over licht golvende sfeerklanken begeleiden, de blikken Abandon nagalm en het filmische karakter van het onaardse bevrijdende Pavane. Toewijdende karakterschetsen die al druppelend hun weg naar buiten vinden. De onderhuidse For Old Times spanning en het dreigende Rivulet onweer, welke het moment afwacht om daadwerkelijk toe te slaan. Een tornado die op de achtergrond van The One Who Stands By al gevaarlijk met traporgel gekreun rondcirkelt.

Het zwaar duistere industriële The Valley in Between openbaart de meer donkere kant van dit genie. Met de gedachte dat er naar een geruststellend einde wordt toegewerkt, laat juist Goldmund ons met de stervende oerkreten van de aarde kennis maken, om uiteindelijk in het grote oneindige zwarte gat zonder het voorspelbare licht aan het einde van de tunnel te verdwijnen. 1. Day in Day Out
 2. Forever
 3. Memory Itself
 4. Of No Other
 5. Abandon
 6. Pavane
 7. For Old Times
 8. The One Who Stands By
 9. The End
 10. Respite
 11. Rivulet
 12. For a Time
 13. From One Place to Another
 14. The Night
 15. The Valley in Between