×

Recensie

Electronic

21 december 2020

Goldmund

The Time It Takes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Western Vinyl

The Time It Takes Keith Kenniff Goldmund Electronic 3.5 Goldmund – The Time It Takes Written in Music https://writteninmusic.com

Als de wereld begin dit jaar tot stilstand komt, pakt de natuur die mogelijkheid aan om de bloedende wonden te helen. Er is meer rood en geel te ontdekken langs de kant van de weg, en de bossen lijken groener dan ooit tevoren. De lente kondigt nog steeds het nieuwe leven aan, een proces welke zich niks aantrekt van de corona stilte die wordt afgedwongen. Stilte die ook terug te horen is op het indrukwekkende The Time It Takes van Goldmund.

Goldmund is de instrumentale uitlaatklep van de geschoolde pianist Keith Kenniff, die samen met zijn vrouw Hollie enige naamsbekendheid opbouwt met het dromerige indie synthpop gezelschap Mint Julep. 2020 vraagt simpelweg om de berustende klanken van Goldmund, een soundtrack waarbij stil gestaan wordt bij de mooie spiegelzijde die deze moordende tijd met zich meebrengt. Een rouwproces waarvan niemand nog weet wanneer er een einde aan het leed komt. Het verlies van een weggegeven pandemie jaar. Een onwaarschijnlijk droomscenario van een onvoorspelbare wereld welke waarheid is geworden.

De aarde ontwaakt in het retro klassieke ambient werkstuk Day In Day Out om in ruststand de vermoeide piano te laten ademen. Meesterlijk hoe hier in een paar minuten tijd zoveel verlichtende schoonheid zich openbaart om de sprankeling in het leven terug te brengen. Een aankondiging welke later zijn bevestiging krijgt in het dwarrelende momentopname For a Time. The Time It Takes is een seizoenenplaat, Die aftrapt in de hoopvolle lente, een vervolg krijgt in de leegte van de hete zomer, de onstuimige herfst opzoekt, om uiteindelijk bevroren de winter in de kille koude ogen aan te staren. Alleen een piano lijkt in staat om als instrument dit vorm te geven.

De accenten liggen in het stampende houten pedalen van een harmonium die tegendraads het ritme verzorgt in Of No Other en als roeispanen The End over licht golvende sfeerklanken begeleid, de blikken nagalm in Abandon en het filmische karakter van het onaardse bevrijdende Pavane. Toewijdende karakterschetsen die al druppelend hun weg naar buiten vinden. De onderhuidse spanning van For Old Times en Rivulet is het dreigende onweer, welke het moment afwacht om daadwerkelijk toe te slaan. Een tornado die op de achtergrond van The One Who Stands By al gevaarlijk met traporgel gekreun rondcirkelt.

Het zwaar duistere industriële The Valley in Between laat de meer donkere kant van dit genie zien. Met de gedachte dat er naar een geruststellend einde wordt toegewerkt, laat juist Goldmund ons kennis maken met de stervende oerkreten van de aarde, om uiteindelijk te verdwijnen in het grote oneindige zwarte gat zonder het voorspelbare licht aan het einde van de tunnel. 1. Day in Day Out
 2. Forever
 3. Memory Itself
 4. Of No Other
 5. Abandon
 6. Pavane
 7. For Old Times
 8. The One Who Stands By
 9. The End
 10. Respite
 11. Rivulet
 12. For a Time
 13. From One Place to Another
 14. The Night
 15. The Valley in Between