×

Recensie

Jazz

02 oktober 2019

GoGo Penguin

Ocean In A Drop (Music For A Film) EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Ocean In A Drop (Music For A Film) EP Gogo Penguin Jazz 4.5 GoGo Penguin – Ocean In A Drop (Music For A Film) EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet echt een tussendoortje, deze Ocean In A Drop (Music For A Film) EP van GoGo Penguin, nadat vorig jaar hun vierde album A Humdrum Star de echt grote wereldwijde doorbraak forceerde. Het is meer een verzameling songs die ze schreven voor de Koyaanisqatsi concerten, al mag dat zo niet gezegd worden. De tracks zullen Gogo kenners en bezoekers van die concerten echter gelijk bekend voorkomen. Die Koyaanisqatsi concerten zijn onderhand legendarisch geworden, juist omdat ze er maar zo weinig deden en ze zo verpletterend goed waren.

Maar GoGo Penguin zou GoGo Penguin niet zijn als ze daar dan geen geweldige nieuwe song aan toevoegen: EP-opener Time-Lapse City. En wat een heerlijke track is dat weer. De grote groei van de band, die sinds hun doorbraakalbum V2.0 (onze # 1 van 2014) vrijwel constant op tour lijkt te zijn, komt volledig in die track terug. De verrukkelijke pianolijnen van Chris Illingworth, het heerlijk diepe en immer opbouwende dan weer stuiterende basspel van Nick Blacka en het onnavolgbaar drumwerk van Rob Turner maken de opening gelijk vol verwachting.

En oh oh oh wat wordt deze gelijk beloond met Control Shift. Alleen die elektrische bas-opening van Blacka al. En hoor toch eens hoe Illingworth daar op invalt en Turner even later ook. Ronduit geniaal. En hoe de track zich daarna ontvouwt is al net zo genadeloos, verrassend en brutaal. Gedragen op dat zo geweldige spel van Blacka die energiek aanduwt en doortrekt en die Illingworth, ronduit briljant opbouwend spelend, en een wederom verbluffende Turner tot hun beste spel ooit drijft. Zonder twijfel een van de allerbeste GoGo Penguin tracks ooit!

Ook het daarop volgende Four Corners is al zo retegoed. Weer zo’n diep doordringende track die alles wat GoGo Penguin zo eigenwijs en uniek maakt tot in z’n vezels uitdraagt. Het blijft ongelooflijk hoe Illingworth zijn handen, die er vaker drie dan twee lijken te zijn, over de toetsen laat glijden dan weer vol opbouwend naar Blacka en Turner toespeelt. Ook Blacka en Turner raken weer hard.

Ook Ocean In A Drop, de titeltrack is prachtig. Al wisten we dat natuurlijk al. De compositie haalde het album Man Made Object (2016) net niet maar belande wel op de Abbey Road EP en werd daarna een veel gespeelde livetrack. Terecht. Het is zo’n vintage GoGo track die met veel energie, geweldige pianomelodielijn (prachtig hoe ze de piano en bas samen laten vallen) en verrukkelijk bas- en drumspel naar de eeuwigheid wordt gespeeld.

Het erg fraaie Nessus, een sfeervolle tegelijk ruimtelijk klinkende track met alleen Illingworth achter de piano, sluit de EP geweldig af.

Dit is dus hoe je een EP maakt. 5 geweldige tracks selecteren en dan in luisterrijke volgorde aan de wereld aanbieden. De Ocean In A Drop (Music For A Film) EP is een ronduit meesterlijke collectie nieuwe GoGo Penguin klassiekers die andermaal bewijst dat het trio een heel goed muzikaal formaat heeft gevonden dat optimale muzikale groei blijft stimuleren.  1. Time-Lapse City
  2. Control Shift
  3. Four Corners
  4. Ocean In A Drop
  5. Nessus