×

Recensie

Jazz

19 november 2012

GoGo Penguin

Fanfares

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Fanfares GoGo Penguin Jazz 4 GoGo Penguin – Fanfares Written in Music https://writteninmusic.com

Wat heerlijk om een album van een jazztrio te horen waarvan het spelplezier zo afspat als bij Fanfares van het jonge GoGo Penguin uit Manchester. Het meesterlijke debuut laat absoluut een nieuw jazzgeluid horen.

Het in Manchester gevestigde Gondwana Records (waarvan trompettist Matthew Halsall de eigenaar is) brengt met het jonge GoGo Penguin het eerste album uit dat niet uit de vertrouwde omgeving van Halsall zelf komt.

Het jonge, supergetalenteerde trio heeft met pianist Chris Illingworth en drummer Rob Turner twee enorme talenten in huis. Bassist Grant Russell is de stuwende man tussenin. De mannen leerden elkaar kennen op het invloedrijke Royal Nothern College Of Music in Manchester en begonnen al snel samen muziek te maken waarbij ze alledrie de instrumenten even belangrijk wilden maken. Bij het horen van Fanfares zijn echter wel degelijk de ingenieuze pianopartijen van Illingworth die de boventoon voeren. Hij is de man die samen met drummer Turner de kleur aan de composities brengt.

Zoals alle jonge hippe trio’s volop beïnvloed door het legendarische en vooruitstrevende Zweedse trio e.s.t. maar tegelijkertijd volop open voor de Britse innovatieve electronica, heeft Fanfares een duidelijk groove en drive. De fraaie melodische pianopartijen van Illingworth zijn daarin de absolute stimulator. Luister naar de prachtige albumopener Seven Sons Of Björn, opgedragen aan e.s.t. pianist Esbjörn Svensson, en je begrijpt wat ik bedoel. Prominente pianopartij en excellent drumwerk en een dragende dan weer stuwende bas die de track verder vorm geeft.

Dat GoGo Penguin een trio is om de komende jaren optimaal in de gaten te houden te houden bewijzen alle composities op hun debuut. Maar juist in de eerder genoemde albumopener en stukken als Last Words, de titeltrack, albumafsluiter HF en vooral het overweldigende Akasthesia hoor je dat de sound die de band neerlegt een grote groei kan gaan doormaken. Fanfares is een erg spannende start.  1. Seven Sons of Bjorn
  2. Last Words
  3. Unconditional
  4. Fanfares
  5. I Am That
  6. Akasthesia
  7. HF