×

Recensie

Jazz

12 april 2023

GoGo Penguin

Everything Is Going to Be OK

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XXIM Records

Everything Is Going to Be OK Gogo Penguin Jazz 4.5 GoGo Penguin – Everything Is Going to Be OK Written in Music https://writteninmusic.com

Er is een hoop gebeurd bij Manchester trio GoGo Penguin de afgelopen jaren. Eerst bereikten ze met hun gelijknamige vijfde album de grootst mogelijke hoogten in hun sound. Het bleek hun beste album tot dan toe. Maar de tour die erop volgde kreeg door de Covid-pandemie een geweldige knauw en kort daarop verliet Rob Turner, drummer van het eerste uur, ook nog eens de band. Daar kwam ook nog eens bitter familiedrama bij bassist Nick Blacka bij. Gelukkig kwam daar de helpende hand van de gelauwerde drummer Jon Scott die zich bij Blacka en pianist Chris Illingworth aansloot en de late periode van de pandemie werd het plezier in muziek maken weer hervonden.

Met het toepasselijk getitelde Between Two Waves werd reeds in de zomer van 2022 een EP met 5 volledig nieuwe tracks uitgebracht. Verrassend genoeg ook nog eens uitgebracht op het nieuwe label XXIM, waarmee de band een zeer succesvolle periode op het grote Blue Note dus ook afsloot. (Des te opvallender omdat de band de nieuwe wind binnen dat label juist volop deed opwaaien).

Met hun zesde album Everything Is Going to Be OK zijn ze dan nu echt terug en het album laat ook een echt andere sound horen. Van de oosters aandoende openingstrack You’re Stronger Than You Think wordt al snel duidelijk dat het trio met tracks als Glimmerings, het net wat pittiger Saturnine en Glow een wat ingetogener koers vaart. Pas met een briljant opgebouwde pianopartij in Friday Film Special komt de band echt op stoom. En wat een verrukkelijke track is dat dan ook gelijk weer. Absolute GoGo Penguin klassieker.

Ook met tracks als Soon Comes Night en An Unknown Thread of Awareness duikt de band weer de atmosferische melancholie in om daar vervolgens met het machtige We May Not Stay weergaloos en vol energie weer uit te treden. Fantastische track ook weer! Ook de titeltrack heeft weer dat ondefinieerbare opwindende dat dit trio zo speciaal maakt.

Geweldig hoe Scott deze tracks ook drumt trouwens. Hij voelt de spanning die de trackopbouw bij GoGo Penguin zo kenmerkt geweldig aan. En hoewel een andersoortige drummer als Rob Turner geeft ook hij Blacka en Illingworth steeds weer de juiste push om het avontuur op te zoeken. Wat juist ook weer heel goed in het uitermate spannende middenrif van de titeltrack te horen is.

Het atmosferische Last Breath laat daarna weer eens goed horen waarom de band net zo gemakkelijk in jazz als in electronic ingedeeld kan worden. Als we dat al zouden willen trouwens. Goede muziek is goede muziek. You’re Stronger Than You Think (revisit) is daarna weer vintage GoGo Penguin: knappe, herkenbare pianopartij, diepe bassen en coole klaterende drums daar overheen en tegelijk volledig anders als de gelijknamige openingstrack. Het enige probleem is eigenlijk alleen dat de track veel te kort is.

Met het machtige Parasite, wederom zo’n onvervalste en waanzinnig opbouwende GoGo klassieker, en het sfeerrijke Sanctuary sluit het nieuwe album prachtig af. Het machtige pianogeluid van Illingworth, de diepe coole bassen van Blacka en de spannende drummotieven van Scott maken dit trio toch elke keer weer super bijzonder. En al helemaal omdat ze altijd weer hun sound uitdiepen.

Everything Is Going to Be OK laat een nieuw GoGo Penguin horen. Natuurlijk is hun zo nadrukkelijke en uit duizenden herkenbare sound van fascinerend op- en uitbouwen aanwezig maar op andere tracks laat de band een verfijnde gevoeligheid en ingetogenheid horen die niet eerder zo prominent aanwezig was. Juist dat maakt dit zesde album zo bijzonder en wederom ijzersterk. 1. You're Stronger Than You Think
 2. Glimmerings
 3. Saturnine
 4. Glow
 5. Friday Film Special
 6. Soon Comes Night
 7. An Unbroken Thread of Awareness
 8. We May Not Stay
 9. Everything Is Going to Be OK
 10. Last Breath
 11. You're Stronger Than You Think (Revisit)
 12. Parasite
 13. Sanctuary