×

Recensie

Alternative

22 april 2013

Goat

World Music

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Rocket Recordings

World Music Goat Alternative 4 Goat – World Music Written in Music https://writteninmusic.com

Gooi de funk van Blue Mitchell, het ritmegevoel van Eddy Senay, de componist van Boney M, de ritmesectie van Manu Dibango uit de jaren zeventig, de geest van Jefferson Airplane, zangeres Nina Hagen tijdens een LSD trip en Hendrix door de muzikale blender en voilà je hebt het onvolprezen Goat. De cd World Music was eind 2012 bij ingewijden al een hit en inmiddels begint het talent door te sijpelen naar een breder publiek. Veel journalisten hadden de band hooguit in een paar jaarlijstjes zien staan, maar na het enerverende optreden op het uitverkochte Roadburn festival van afgelopen weekend is menigeen wakker.

World Music fonkelt, glimt en verrast en is een album dat zich niet van een etiket laat voorzien. Het gemaskeerde Zweedse gezelschap uit Korpilombolo is minstens zo mysterieus en occult als hun landgenoten van Ghost, maar is niet voor één gat of zelfs voor drie gaten te vangen. Goat bestrijkt een breed muzikaal spectrum en produceert op dit album een sonische geluidstrip die nachtburgemeester Jules Deelder met zijn beruchte stramonium-experiment zou vergelijken.

De vele Afrikaanse invloeden worden gemengd met jazzrock, disco, rock, psychedelica en tal van exotische smaakjes die je eerder bij een verboden Hondurese plechtigheid dan in een opnamestudio zou verwachten. Het album opent met Diarabi dat warempel een cover blijkt van van de tamelijk obscure Malinese folkartiest Boubacar Traore. Door de Hendrix-achtige gitaarsound ontstaat echter een geluid dat we niet of nauwelijks eerder hebben gehoord. Tijdens liedjes als Disco Fever en Golden Dawn horen we discomelodieën vermengd met bezwerende vrouwelijke stemmen en wilde Afrikaanse percussie.

Tegenwoordig worden we nog zelden verrast, maar Goat klinkt fris, origineel, heftig en dansbaar. World Music is bij vlagen zelfs meesterlijk en grensverleggend. Iedereen die niet vies is van een muzikaal avontuur zou deze plaat eens moeten beluisteren. Wedden dat je je vrienden en vriendinnen binnenkort laat meegenieten van deze muzikale voodoo. De overtreffende trap in retro.

Tracklist World Music

 1. Diarabi
 2. Goatman
 3. Goathead
 4. Disco Fever
 5. Golden Dawn
 6. Let It Bleed
 7. Run To Your Mama
 8. Goatlord
 9. Det Som Aldrig Förändras/Diarabi


 1. Diarabi
 2. Goatman
 3. Goathead
 4. Disco Fever
 5. Golden Dawn
 6. Let It bleed
 7. Run To Your Mama
 8. Goatlord
 9. Det som aldrig förändras / Diarabi