×

Recensie

Roots

20 december 2016

Glenn Alexander & Shadowland

Glenn Alexander & Shadowland

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rainbow's Revenge Records

Glenn Alexander & Shadowland Glenn Alexander Shadowland Roots 3.5 Glenn Alexander & Shadowland -Glenn Alexander & Shadowland Written in Music https://writteninmusic.com

Shadowland is de naam van de eerste roadhouse club in Wichita Kansas waar in 1932 de eerste elektrische gitaarklanken galmden. Het is ook de  naam van de begeleidingsband van gitarist Glenn Alexander. Hij groeide op in Maize inde buurt van Whichita, de familie had het niet breed maar Glenn en zijn broers leerden piano spelen van zijn getalenteerde moeder die hem op zijn twaalfde naar de gitaarles stuurde. Later waagde hij zich aan altsax, perfectioneerde zijn gitaartechniek op academisch niveau en werd docent gitaar in Wichita.

In een duo met zijn mentor Jerry Hahn deed Alexander enige podiumervaring op in Kansas, Oklahoma en Colorado en hij verhuisde naar New York City. Daar combineerde hij een job als gitaarleraar aan de New School in Manhattan met podium- en studiowerk. Dat beperkte zich niet tot het jazzmilieu, Alexander was ook betrokken bij sessies met Gary US Bonds, Costello & Touissaint, Springsteen en Southside Johnny.

Het rauwe stemtimbre en de  opbouw en inbreng van de blazerssectie in soulgetint werk Get Up vertoont onmiskenbare paralellen met  Southsides werk met The Ashbury Jukes. De rockende opener lijkt zo weggelopen uit dat repertoire en de bluesy harmonicalicks in Get A Life zijn overigens het werk van de soulman uit New Jersey.

Earl Erastus helt over richting blues met snerpende gitaar en Big Boss Man is een strakke funky variant. Memphis Soul klinkt lichtjes fantastisch, in die broeierige ode aan de magische muziekstad passeren de Kings of rock, blues en soul. Het soepel swingend Blues For Me & You is een bijzonder  knap duet met zangeres Oria terwijl in Come Back Baby, dat dicht aanleunt bij het jazzy werk uit het verleden, de blazerssectie onder leiding van co-producer en saxman John Isley nog eens voluit gaat. Op deze titelloze langspeler vinden we puik vakwerk van een veelzijdig muzikant die zijn gitaarspinsels verpakt in geïnspireerd rootsy songwerk. 1. If Your Phone Don't Ring
 2. Earl Erastus
 3. Memphis Soul
 4. Big Boss Man
 5. I Picked The Wrong Day (To Stop Drinkin')
 6. Get A Life
 7. Blues For Me & You
 8. Get Up
 9. Common Ground
 10. Come Back Baby
 11. The Odds Are Good
 12. Cod