×

Recensie

Roots

11 april 2019

Positie 1 Jaarlijst 2019

Glen Hansard

This Wild Willing

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

This Wild Willing Glen Hansard Roots 5 Glen Hansard – This Wild Willing Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw album van Glen Hansard is sinds zijn verpletterend mooie solodebuut Rhythm and Repose (2012) iets om steeds weer optimaal naar uit te kijken. Vervolgalbums Didn’t He Ramble (2015) en Between Two Shores (2018) bleken ook van die schatkisten aan intense songs. Want intens dat is wat Hansard, in stem en songs, zo ongelooflijk kenmerkt. Zijn nieuwe album This Wild Willing doet dat ook weer. Zo erg zelfs dat dit wel eens het definitieve Glen Hansard album zou kunnen zijn. Maar eerlijk gezegd zeggen we dat met elk nieuw album…

Maar wat wil je ook als je je nieuwe album met dat met het geweldige I’ll Be You, Be Me begint. Hoe heerlijk met beats opgebouwd en met een bijna fluisterende stem gezongen breekt de track met strijkers open en trekt Hansard je met de opbouw naar de climax de sidderingen door je lijf. Het daarop volgende Don’t Settle overrompelt daar nog eens dubbel en dwars overheen. Wat een ongelooflijk mooie song heeft hij daar toch weer geschreven. Een song met een in climax opbouwende, emotioneel alles verwoestende werking waarin zijn vroege werk met The Frames meer dan ooit in zijn solowerk doorleeft. (Ook nog eens met zijn Swell Season maatje Markéta Irglová op duozang.)

Fijn dat we daarna even mogen bijkomen met het mooie Fools Game waarin de lichte vervorming op zijn stem en een donderende finale terugvallend op fraaie vrouwenzang een prachtig verrassend effect teweegbrengt. Met het ijzersterke, fraai dragende, Race To The Bottom brengt Hansard dat verrassend de Iraanse super getalenteerde Khoshravesh Brothers en fijne blazers binnen zodat een wereldse folk sfeer ontstaat. Een song die bij het openingsconcert van This Wild Willing tour in het Amsterdamse Carré al op veel bijval kon rekenen.

This Wild Willing kwam tot stand in Parijs waar Hansard, even weggedoken uit alles, zichzelf muzikaal opnieuw uitvond. Hij schreef daar in gezelschap van een bonte en grote groep muzikanten, zowel uit de folk, world als electronic, de verzameling songs die This Wild Willing kent. Songs die een optimale verdieping in alles wat Hansard zo intrigerend maken, aangeven.

Luister toch eens naar een song als The Closing Door. Wat een adembenemende compositie is dat met wederom de traditionele bijdragen van Khoshravesh Brothers als intrigerende insteek. Wat een geweldige sfeer en onderhuidse spanning trekt Hansard daar toch weer op. Brother’s Keeper is zo’n vintage Hansard song vanuit de akoestische gitaar op en in een fijne bandbezetting, met fijn prominente piano, uitgebouwd.

Mary is ook al zo’n bloedmooie nieuwe song die alles raakt wat de songs van Hansard zo onweerstaanbaar maken. Wat een prachtige onderhuidse spanning wordt er met akoestische gitaar en violen toch weer opgetrokken. Threading Water sluit daar in sfeer naadloos op aan. Het is wederom zo’n tijdloze song met een prachtig arrangement. Puur en warm. Hansards stem heeft je met de voorgaande songs en zijn immer warme teksten dan al zo ingepakt dat je er alleen maar verliefder op wordt.

En hoe intens is dan het fijn langgerekte Weight Of The World ook nog eens. Prachtig klein gehouden met intense tekst klinkt Hansard zo breekbaar als hij kan zijn met een bloedstollend electronic opgetrokken einde. Bloedmooi. Met Who’s Gonna Be Your Baby Now heeft Hansard dan weer zo’n prachtige liefdessong geschreven zoals alleen hij dat kan. Alweer zo ingetogen en klein gehouden en, wederom, bloedmooi.

Met het wederom sfeerrijke lang uitgesponnen Good Life Of Song blijft Hansard in die fraaie ingetogen sferen hangen. Met een warme Ierse muzikale deken overdekt komt ook deze song weer denderend hard binnen. Leave The Light… is dan de bloedmooie en liefdevolle albumafsluiter die zijn Ierse bloed in alle vezels naar buiten brengt. Puur een akoestische gitaar, een kwartet strijkers en die intense prachtstem brengen nogmaals alle emoties in je los.

Dat Hansard alleen maar pure en intense songs kan schrijven en spelen weten we na vier gloedvolle albums maar al te goed. Maar dat ze alleen maar mooier worden had niemand kunnen verwachten. This Wild Willing is alles wat je van een Glen Hansard album hoopt te krijgen. Zo mooi, zo intens en gelijk vanaf de allereerste beluistering al zo dierbaar.

Albums zo goed als This Wild Willing worden heel weinig gemaakt. Glen Hansard is uitgegroeid tot een waar fenomeen dat geheel onder zijn eigen condities en zonder grote (radio) hits uitgegroeid is tot één van de belangrijkste muzikanten/zangers van onze tijd. Een leven zonder Glen Hansard kan en wil ik me niet voorstellen. Zijn muziek zit vol in mijn hart.

Op maandag 29 en dinsdag 30 april zal Hansard nogmaals in Carre, Amsterdam te zien zijn. 1. I'll Be You, Be Me
 2. Don't Settle
 3. Fool's Game
 4. Race To The Bottom
 5. The Closing Door
 6. Brother's Keeper
 7. Mary
 8. Threading Water
 9. Weight Of The World
 10. Who's Gonna Be Your Baby Now
 11. Good Life Of Song
 12. Leave A Light