×

Recensie

Pop

25 september 2016

Glass Animals

How To Be A Human Being

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Caroline

How To Be A Human Being Glass Animals Pop 3.5 Glass Animals – How To Be A Human Being Written in Music https://writteninmusic.com

Het album Zaba bracht Glass Animals de afgelopen jaren naar alle grote festivals. De indie/electro/R&B-band uit Oxford was ‘hot’. Met hun goed ontvangen tweede album lijkt het viertal het succes te consolideren. De teksten op How To Be A Human Being zijn geïnspireerd door de tourervaringen van Glass Animals en de vele types en karakters die zich in het hoofd van zanger Dave Bayley hadden genesteld. De bonte verzameling personages op de hoes van het album verwijst hiernaar.

How To Be A Human Being biedt een aantal te gekke tracks, zoals de single Life Itself, dat een waanzinnige afrobeat koppelt aan een slacker lyrics. Ook de andere single, Youth, mag er wezen: mooie, pure vocalen, gekoppeld aan een lekkere dikke beat; alternatieve R&B in volle glorie. Het derde nummer op dit tweede album heet – toepasselijk – Season 2 Episode 3 en laat wederom R&B van de 21ste eeuw horen. Dit keer zijn het de geluidseffecten (flipperkast) en de meerstemmige zang die opvallen. De relativering en zelfkant van Life Itself komt ook hier terug: ‘Left over breakfast / Cereal for lunch / She’s broken but she’s fun’ en ‘My girl eats mayonnaise from a jar / While’s she’s getting blazed’.

Na dit sterke openingstrio verzandt de plaat wat in eenvormigheid en lijden de songs wat onder een gebrek aan dynamiek en profiel, enkele uitzonderingen daargelaten. Het zijn de leuke muzikale en tekstuele details die de plaat echter overeind houden. Cane Shuga, met zijn drug referenties, experimentele karakter en gortdroge beat mag er wezen. Take A Slice profiteert van een vinnige gitaaruitbarsting die goed past bij de wat vulgaire hoofdpersoon van de song en het door keyboards en (menselijk) geblaf aangedreven The Other Side Of Paradise is lekker catchy.

De onnavolgbare a capella-‘rap’ Premade Sandwiches handelt over het kuddegedrag van consumenten en is een van de vele voorbeelden van de originele en weinig verhullende teksten van Glass Animals. Met het tekstboekje erbij is How To Be A Human Being dan ook een stuk interessanter dan als puur muzikaal luistervoer.  1. Life Itself
  2. Youth
  3. Season 2 Episode 3
  4. Pork Soda
  5. Mama's Gun
  6. Cane Shuga
  7. The Other Side Of Paradise
  8. Take A Slice
  9. Poplar St
  10. Agnes