×

Recensie

Pop

02 september 2020

Glass Animals

Dreamland

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Polydor

Dreamland Glass Animals Pop 3.5 Glass Animals – Dreamland Written in Music https://writteninmusic.com

Als Joe Seaward in de zomer van 2018 door een tragisch ongeval een forse hersenbeschadiging oploopt, en in een zwaar revalidatietraject beland, gaat letterlijk en figuurlijk het licht uit bij de Glass Animals. Deze uit Oxford afkomstige popband die psychedelica mixt met zwoele hiphop beats herplaatst zich in de drummer die opnieuw moet leren communiceren en bewegen. Feitelijk begint hij bij het nulpunt en staat Joe Seaward net als een peuter onderaan de ontwikkelingsladder. Deze heftige achtergrond vormt de basis voor de derde plaat van de indrukwekkende band, die na verschillende ontvangen popprijzen voor How To Be A Human Being op het punt staat om door te stoten naar een toppositie in de muziekscene.

Tekstschrijver Dave Bayley herplaatst zich in zijn jeugdjaren die in Texas plaatsvinden. Met fragmentarische thuisopnames uit 1994 gaat hij terug naar zijn kindertijd in de Verenigde Staten. Doordat hij de afgelopen twee jaar veel met invloedrijke rappers heeft gewerkt, ademt Dreamland een mooi old-school sfeertje uit. Zijn verbintenis met de gemeenschap is zelfs zo sterk dat hij door het politieke Black Lives Matter terecht een dikke streep door de releasedatum zet, en deze verschuift naar de eerste week van augustus.

Met het titelstuk Dreamland lijken we te ontwaken uit een comateuze droomtoestand, waarbij herinneringen uit het verleden een grote rol spelen. Na de geruststellende klanken vervolgt al snel de harde realiteit als Dave Bayley een weggestopte geweldspleging op school beschrijft als hij oog in oog staat met een gewapende goede vriend. Op het einde van de openingstrack komt de zanger tot de conclusie dat er ook nu in 2020 niks veranderd is, en dat het tijd is geworden om daar wat aan te doen. Niet kort daarna explodeert de hele boel in de Verenigde Staten.

Deze gebeurtenis wordt later uitgewerkt in het slopende Space Ghost Coast to Coast, waarbij de link gelegd wordt naar de agressieve bloeddorstige computergames. Machobeats ondersteunen de pakkende rap lines die steeds meer vragen oproepen, en het breekpunt tussen fantasie en realiteit op een treffende manier weergeven. Een heerlijke verhalende track die geheel losgekoppeld is van het vredelievende begin.

Het bikkelharde straatleven van gastrapper Denzel Curry wordt uitgebuit in Tokyo Drifting, waarin de overlevingsdrang in een kansloos bestaan op spookachtige wijze wordt verwoord. Op gruwelijke geslaagde wijze groeien de verschillende culturen perfect naar elkaar toe. An Englishman In New York, waarbij hij zich als observator midden in de vuurlinie bevind. De broeierigheid wordt helaas te vaak afgewisseld met Britse arrogante onverschilligheid, wat de opbouwende spanning afremt. De flauwe woordgrapjes tussendoor willen ook niet helemaal meewerken.

Hierdoor is het geen gewonnen wedstrijd, maar moet er bij elke sterke pushende track weer gevochten worden voor de erkenning. Het catchy Your Love (Déjà Vu) mag door de pakkende ritmische ondersteuning nog net hiertoe gerekend worden, al komt het bijna over als een goed uitgewerkte boyband parodie van Eminem. De genadeklap komt echter met de in perfectie opbouwende dancetrack It’s All So Incredibly Loud, waarbij daadwerkelijk in een viertal minuten naar een clubgerichte climax wordt toegewerkt en de beat de hartslag van het nummer vormt.

Het concept had heel mooi uitgewerkt kunnen worden tot een overtuigende verhaallijn, maar hierin is Glass Animals net te voorzichtig geweest. Zolang ze geen keuze maken tussen popvriendelijkheid en serieuze diepgang blijft het lastig om ze te plaatsen. Dreamland is een geslaagde plaat, maar er had zoveel meer ingezeten. 1. Dreamland
 2. Tangerine
 3. ((home Movie: 1994))
 4. Hot Sugar
 5. ((home Movie: Btx))
 6. Space Ghost Coast to Coast
 7. Tokyo Drifting
 8. Melon and the Coconut
 9. Your Love (Déjà Vu)
 10. Waterfalls Coming Out Your Mouth
 11. It's All So Incredibly Loud
 12. ((home Movie: Rockets))
 13. Domestic Bliss
 14. Heat Waves
 15. ((home Movie: Shoes On))
 16. Helium