×

Recensie

Pop

07 mei 2021

Girl In Red

If I Could Make It Go Quiet

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: World in Red

If I Could Make It Go Quiet Marie Ulven Girl In Red Pop 3.5 Girl In Red – If I Could Make It Go Quiet Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl de buitenwereld zich om de opgelegde bewegingsvrijheid druk maakt die het COVID-19 virus ze oplegt, worstelt Marie Ulven al haar hele leven lang met het feit dat ze in haar eigen lichaam gevangen zit. Het heeft met een soort van defect in haar hersenen te maken, waardoor de zangeres waarnemingen tot destructief gedrag omzet. Serotonine zorgt ervoor dat ze in het centrale zenuwstelsel het gevoel van innerlijke rust en tevredenheid krijgt. Bij een tekort aan deze stof worden emoties als angst, verdriet en agressie juist versterkt, met zware depressies tot gevolg, iets wat voor Marie Ulven zeer herkenbaar is.

Met dit uitgangspunt gaat de Noorse indiepop vocalist aan de slag. Een therapeutisch gevecht, om zichzelf beter te leren kennen. Dat ze tevens het bijzondere talent bezit om juist die vreemde waarnemingen van tekst en muziek te voorzien werkt hierbij wel degelijk in het voordeel. If I Could Make It Go Quiet is dan wel de debuutplaat van Girl In Red, het zijn zeker niet haar eerste stappen in de business. Er verschijnen eerder al een aantal EP’s, maar de corona crisis is de trigger om haar meest negatieve periode op een zo positief mogelijke manier van zich af te schrijven.

De eerste Serotonine single is een samenwerkingsverband met Finneas O’Connell, de broer van Billie Eilish, die zichzelf als artiest en producer steeds verder van die overheersende donkere schaduw van zijn wereldberoemde zus losmaakt. De oppeppende song verhaalt over de paniekaanvallen van Marie Ulven, en hoe ze de geborgenheid en veiligheid bij haar medicijnen opzoekt als ze in een manische opwelling zichzelf voor altijd wil verminken. Een dwangmatigheid waarmee ze al vanaf haar jeugd mee moet handelen.

Doordat ze het dromerige begin met stoere hiphop passages afwisselt leeft ze zich gruwelijk goed in de tienerproblematiek in en zet ze zichzelf voor de onzekere jeugd als een zelfverzekerd sterk rolmodel neer. Zeker in deze tijd kan ze tot een belangrijk boegbeeld uitgroeien waarmee men zich gemakkelijk kan identificeren. Het is zo jammer dat Finneas O’Connell zich tot die geslaagde openingstrack beperkt heeft. De chemie is hier zo voelbaar, en ondanks dat If I Could Make It Go Quiet een voortreffelijk debuut is, wordt dit niveau vervolgens niet meer gehaald.

Tekstueel gebeurt er op If I Could Make It Go Quiet gelukkig nog meer dan genoeg moois. Het is tevens een zoektocht naar verlangen en liefde, waar Marie Ulven met haar seksuele geaardheid een groot aandeel in heeft, maar niet de bepalende factor is. Die beleving is voor iedere vrouw vergelijkbaar, al helpt deze Girl In Red met haar liedjes zeker mee om die stap te zetten om uit de kast te komen. Er wordt met funk en sensualiteit in het volwassen Body and Mind gestoeid, waar ze toegeeft dat de verlokkingen aan seks overgave soms groter zijn dan de eeuwige liefde. Terwijl het aansluitende Hornylovesickmess juist hevig het gemis aan beiden versterkt.

Door het veelvoudige gebruik van donkere echo’s en galmende keyboards zet ze in Did You Come? een mooi duister new wave sfeertje neer. En eigenlijk past deze omlijsting ook het beste bij de stemming welke ze hiermee naar boven haalt. You Stupid Bitch komt ook regelrecht uit de postpunk kelder. De aandacht gaat hier vooral naar de dromerige paspartijen en het vluchtige gitaarspel uit waar Marie Ulven als een ijskoningin op LSD opgewekt doorheen springt.

Met Rue ontvlucht ze die naargeestige persoonlijke nachtmerries door langzaam tot een meer hedendaagse elektronische folkpop sound toe te werken. Zo vervormt ze de Apartment 402 pianoballad tot een dansbare song, waarbij nachtelijke eenzaamheid van het individualisme in het clubcircuit gecentraliseerd met de geïsoleerde afzondering van een eenpersoonshotelkamer samenkomt. En eigenlijk staat dit allemaal gelijk aan een gepijnigde ziel die diep in een getergd lichaam een bloedende weg naar buiten krabt.

If I Could Make It Go Quiet is een tevredenstellende plaat. Marie Ulven is op haar best tijdens de nummers waarbij ze met zichzelf in conflict is en die persoonlijke demonen bedwingt. Al zorgt een verstilde instrumentale pianosong als het afsluitende It Would Feel Like This wel voor een mooi evenwicht. Ondanks dat ik voor deze Girl In Red zeker hoop dat ze uiteindelijk rust en regelmaat vindt, zijn die zwaardere grimmige songs een stuk interessanter. 1. Serotonin
 2. Did You Come?
 3. Body and Mind
 4. Hornylovesickmess
 5. Midnight Love
 6. You Stupid Bitch
 7. Rue
 8. Apartment 402
 9. .
 10. I'll Call You Mine
 11. It Would Feel Like This