×

Recensie

Alternative

27 oktober 2019

Girl In Red

Beginnings

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Awal Records

Beginnings Girl in Red Alternative 3.5 Girl In Red – Beginnings Written in Music https://writteninmusic.com

Girl In Red begon in 2017 als het thuisproject van de Noorse Marie Ulven. Ze bracht twee ep’s (Chapter 1 en Chapter 2) met onontkoombare, goudeerlijke en ontwapenende indiepop uit. Ulven is inmiddels 20 jaar en sluit nu de eerste periode van haar muzikantenleven af met Beginnings. Dit album bevat beide ep’s.

Girl In Red laat op Beginnings innemende songs horen die soms dromerig zijn, dan weer een beetje jengelen en door hun jeugdige directheid en eerlijkheid net even meer weten te raken. I Wanna Be Your Girlfriend windt er geen doekjes om: ‘Oh Hannah… I don’t wanna be your friend, I wanna kiss your lips’, ‘I wanna be your bitch / And I wanna touch you but not like this’. De meeste tracks zijn vrij vlak maar door hun warmte, effectiviteit en sympathieke uitstraling meer dan welkom. Een track als Bad Idea!, een van de singles, klinkt toch verrassend compleet en krachtig.

De lamlendigheid die Summer Depression beschrijft vond heel wat weerklank online. Een tweede stem op de achtergrond zegt: ‘Teenage. Suicidal / Why, girls? / Emotional / Social denied’. Dit contrasteert sterk met het warme, pakkende geluid van de song. Op Girls, muzikaal vergelijkbaar, waait een meer opbeurende wind, een omarming van de liefde: ‘They’re so pretty it hurts / I’m not talking ’bout boys / I’m talking ’bout girls’. Girl In Red laat een sterkere dynamiek horen op Dead Girl In A Pool: afgemeten, jazzy akoestische gitaar in de coupletten en zwaardere, meerstemmige refreinen. We zijn getuige van de kater na het feest; het is the morning after en Ulven loopt zichzelf hard tegen het lijf.

Het is opvallend hoeveel fans Ulven via de sociale media heeft verworven de afgelopen twee jaar. Vooral als je beseft dat ze toch echt bijna alles vanuit haar eigen kamer heeft opgezet en gerund. De songs van Girl In Red vinden duidelijk veel weerklank bij tieners en twintigers die net als Marie Ulven (regelmatig) worstelen of worstelden met hun geestesgesteldheid en seksualiteit. Maar laten we ook niet de muziek vergeten. Muzikaal kiest Ulven voor een geluid dat aansluit bij de do it yourself indiepop van de jaren tachtig en negentig. En dat is wel zo prettig.

Girl In Red speelt op 4 november in de Melkweg, Oude Zaal.  1. I Wanna Be Your Girlfriend
  2. Say Anything
  3. Summer Depression
  4. 4AM
  5. Girls
  6. Watch You Sleep
  7. I Need To Be Alone
  8. Dead Girl In The Pool
  9. I'll Die Anyway
  10. Bad Idea!