×

Recensie

Alternative

17 oktober 2015

Girl Band

Holding Hands With Jamie

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Rough Trade

Holding Hands With Jamie Girl Band Alternative 3.5 Girl Band – Holding Hands With Jamie Written in Music https://writteninmusic.com

Holding Hands With Jamie is het eerste album van het Ierse Girl Band. Produceerde de band in 2012 met de ep France 98 nog redelijk conventionele garage-, noise- en indierock, dit jaar dook een ep met ander werk op (The Early Years) met daarop een cover van Blawan: Why They Hide Their Bodies Under My Garage. Hierop ging de band toch wel even heftiger tekeer. De bijbehorende video van een autopsie was even hilarisch als afstotend.

Op dit recentelijk verschenen album laat Girl Band zich wederom van zijn hardste en meest confronterende kant horen. Een meedogenloze en industriële gitaarsound en een zanger (Dara Kiely) die regelmatig psychotisch lijkt te zijn geworden. Daartussen valt ook zeker wat humor en absurdisme te ontwaren zoals op de winkelervaring Fucking Butter: overstuurde zaaggitaren, een doorpompende baslijn, drumsalvo’s als vuurpelotons en dan een tekst over doperwten en vooral Nutella. Lekker.

De vrije en nietsontziende geluiden van Girl Band roepen hier en daar bands als The Fall, Birthday Party, Big Black en Shellac in de herinnering maar de Ieren klinken afstandelijker en abstracter. Dit zorgt er voor dat de impact vooral komt van de overrompeling en het verrassingseffect en minder van de combinatie tekst en muziek. Girl Band klinkt regelmatig als een soort techno-act met gitaren – vergelijkingen met Liars werden al gemaakt in de pers. De ijzersterke noise/techno-rock van Pears For Lunch is ritmisch gezien bijzonder dwingend en kan gezien worden als een van de beste tracks die de band tot dusver maakte.

De single Paul – ook hier weer een memorabele video – combineert een zeurende baslijn met industriële elementen en bouwt in 5, 6 minuten op naar een zinderende finale. Het is niet de enige lange track op het album dat heel wat vraagt van de argeloze luisteraar. Hier en daar houdt de band het echter ook wat korter, zoals op de stampende, opgefokte punkrock van The Last Riddler.

Girl Band trekt het geluid op Holding Hands With Jamie dus flink in het extreme. Dara Kiely mag soms best wat explicieter naar voren komen in de geluidsmix en de opwindende geluiden die de overige bandleden aan hun instrumenten onttrekken gaan soms verloren in de kakofonie van het geheel. Aan de andere kant, Girl Band is bij vlagen een van de meest opwindende bands die er momenteel rondloopt. Het is een groep die bewijst dat de klassieke rockbezetting drums, bas, gitaar, zang nog steeds genoeg mogelijkheden biedt voor een uitdagende oorwassing. We horen een band die zich nergens beperkingen laat opleggen. En de naar techno neigende structuren en geluiden van sommige tracks maken Girl Band bovendien extra bijzonder.  1. Umbongo
  2. Pears For Lunch
  3. Baloo
  4. In Plastic
  5. Paul
  6. The Last Riddler
  7. Texting an Alien
  8. Fucking Butter
  9. The Witch Dr.