×

Recensie

Alternative

19 mei 2021

Gina Été

Erased by Thought

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Motor Music

Erased by Thought Gina Été Alternative 4 Gina Été – Erased by Thought Written in Music https://writteninmusic.com

Gina Été draagt op haar ranke schouders het leed van de wereld met zich mee. Oak Tree ademde al de nodige onrust en onvrede uit. In de videoclip van Windmill bekrachtigd ze op een speelse manier haar boodschap. Schattige pluche pinguïns worden op een kunstmatige ijsschots geplaatst, terwijl de omgeving vervuild is met plastic. De wegwerpmaatschappij, waartoe ook het vriendelijk ogende speelgoed toe behoort vormt hierbij de leidraad.

Het politieke verval baart haar zorgen in het tijdperk dat Trump dreigt om het Amerikaanse volk opnieuw te classificeren door een grensmuur (Mauern) tussen Mexico en de Verenigde Staten te plaatsen. Dit maatschappelijke ongenoegen heeft raakvlakken met de jaren tachtig, al zat het politieke gevaar toen meer in de ontketening van een derde (koude) wereldoorlog met atoomwapens en heette het vernietigende aardse milieu vraagstuk toen nog zure regen.

Met dit krachtige statement trekt ze de aandacht van John Vanderslice, die door zijn bijdrage aan Supermoon van de tevens uit Zwitserland afkomstige Sophie Hunger natuurlijk al een droomproducer is om mee samen te werken. Niet de minste naam trouwens, welke in het verleden al heeft samengewerkt met Grandaddy, The Mountain Goats en Spoon. Als solo artiest heeft hij tevens het voorprogramma verzorgt van Nada Surf en Death Cab For Cutie. Nu mag hij zich ontfermen over deze veelbelovende jonge singer-songwriter die met Erased By Thought haar eerste volwaardige debuutplaat presenteert.

Een album waarbij de verharde schil rondom de strijdlustige Gina Été langzaamaan begint te scheuren waardoor ze steeds meer van zichzelf bloot moet geven. De singer-songwriter heeft hierbij het geluk dat ze bij lastige persoonlijke kwesties eenvoudig kan wegvluchten in haar veilige moedertaal. Een afzondering die voor mooie intieme momenten zorgt. Het siert haar dat ze bewust weinig uitwijkt naar de Engelse taal, al belemmert het Gina Été wel om internationaal door te breken.

Haar muzikale Krautrock achtergrond zit sterk verweven in de kilheid van de ondersteunende triphop beats van Trauma, maar mist net een stukje soortgelijke spanning en organische broeierigheid die in de Bristol scene zo dominant aanwezig is. Op tekstueel vlak is de kritische singer-songwriter hier wel al gelijk in topvorm. De overheersende rusteloze dromen worden overmand door realistische nachtmerries waarbij ze met beschuldigende vinger wijst naar haar vaderland, die in het verleden het mogelijk maakten om het kwaad te laten ontkiemen.

Op deze manier wisselt ze grijze persoonlijke liefdesdrama’s af met strijdbare barricadesongs. Jeremie Revel legt met zijn regenachtig gitaarspel in Lach du Nur een licht doorzichtig condens laagje over het deprimerende aan de Neue Deutsche Welle herinnerende explosieve song heen. Toch wordt de inspiratie niet voornamelijk uit de Duitse postpunk gehaald, al zit die invloed zeker verweven in de verfrissende aanpak. Vocaal heeft ze de afgelopen twee jaar forse stappen vooruit gezet, al mist ze nog wel die geleefde voordracht in haar stem, en klinkt het nog allemaal wat pril en jeugdig.

Bewapend met de combinatie van fascinerende gitaarlagen en geschoolde pianopartijen werkt ze naar het Franstalige hoogtepunt Nulle Part toe, waarbij alle eerder genoemde facetten zo mooi samenvallen. Met het door violen begeleidende Am Tellerrand plaatst ze zich vocaal probleemloos met gemak naast de hedendaagse beroemde vrouwelijke namen binnen het alternatieve popgebied. Tired People is een afsluitende smeekbede. Vermoeid en breekbaar verlangt Gina Été naar een leefbaar leven, de eerder genoemde schil is verzacht en week geworden.

De klimaatbeheersing van haar omgeving en de toekomst heeft ze niet in de hand, al zou ze hier zo graag invloed op uit oefenen. Die controle heeft ze wel over de klimaatbeheersing van haar songs. Erased by Thought is daarmee de overtuigende opvolger van Oak Tree. 1. Trauma
 2. Lach du Nur
 3. For Elsa
 4. Not Enough
 5. All or Nothing
 6. Rastlos
 7. Machs Gut
 8. Nulle Part
 9. Troubleshooting
 10. Am Tellerrand
 11. Somnifère
 12. Tired People