×

Recensie

Roots

18 september 2015

Gilmore & Roberts

Conflict Tourism

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Proper Records

Conflict Tourism Gilmore & Roberts Roots 3.5 Gilmore & Roberts – Conflict Tourism Written in Music https://writteninmusic.com

Dit Britse duo geniet met dynamische concerten enige bekendheid in het akoestische circuit van hun thuisland  en toerde onlangs nog  uirgebreid op het Europese vasteland en in Canada. Ondertussen werden enkele langspelers  uitgebracht. Het vierde werkstuk biedt een ruimer georkestreerd spectrum. Jamie Roberts  beperkt zich tot gitaar en al dan niet geprogrammeerde percussie terwijl Katriona Gilmore de mandoline en fiddle hanteert. Sporadisch duiken gastmuzikanten op zoals bassist Matt Downer en drummer Mark Tucker, een enkele keer  James ‘Hutch’ Hutchinson. In meerdere songs horen we de dobro en lap steel van Philip Henry.

Op  Conflict Tourism treden Katriona en Roberts beurtelings vocaal op de voorgrond in afzonderlijk gecomponeerd  folkgetint werk waarin conflictsituaties en innerlijke strijd de rode draad vormen in zorgvuldig uitgewerkte verhalen.

Percussief hamerde snaarverrichtingen schudden je meteen wakker met Cecilia, in  Jack O Latern is het de hitsige fiddle in combinatie van de solide baskist van Downer met een geprogrammeerde drumbeat.  Die voor folkringen ongebruikelijke ritmiek is zowat constant aanwezig en kleurt de intimistische akoestische folk. In het wat mistige She Doesn’t Like Silence wordt de harmonische zang  aangevuld metdobro en lap steel. In Stumble On The Seam en een broeierig Peggy Airey huppelt de woordenvloed op een stampende ritmiek die zijn uitwerking niet mist.

De verstilde  pracht van een spaarzaam geïnstrumenteerde Balance/ Imbalance biedt de kans om even naar adem te happen. Het afsluitende deel sluit, met nummers als het door Roberts gezongen Peter Pan en het lieflijke Ghost Of A Ring van Gilmore, nauwer aan bij de folktraditie die nergens verloochend wordt maar wek in een aangepaste meer avontuurlijke hedendaagse context geplaatst wordt.

Tracklisting Conflict Tourism:

 1. Cecilla
 2. Jack O’Lantern
 3. She Doesn’t Like Silence
 4. Selfish Man
 5. Stumble on the Stream
 6. Balance/Imbalance
 7. Peggy Airey
 8. Time Soldiers On
 9. Peter Pan
 10. Warmonger
 11. Chost of a Ring


 1. Cecilia
 2. Jack O Lantern
 3. She Doesn't Like Silence
 4. Selfish Man
 5. Stumble on the Seam
 6. Balance / Imbalance
 7. Peggy Airey
 8. Time Soldiers On
 9. Peter Pan
 10. Warmonger
 11. Ghost of a Ring