×

Recensie

Roots

26 oktober 2016

Giles Robson

For Those Who Needs The Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: V2 Records

For Those Who Needs The Blues Giles Robson Roots 3.5 Giles Robson – For Those Who Needs The Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Met The Dirty Aces speelt Giles Robson samen met guitarist Filip Kozlowski de clubs en festivalpodia plat. Het Londense kwartet debuteerde met de langspeler From The Basement die een stomend mengsel van R&B en rock’nroll en onmiskenbare invloeden van de Britse bluesboom en vroege Stones en Stooges liet horen. De gretigheid van de jonge wolven herinnert aan illustere voorgangers als Dr. Feelgood mist zijn uitwerking niet en komt vooral op het podium helemaal tot zijn recht.

Dat beseft Robson beter dan wie ook en voor zijn solodebuut opteerde hij voor de no non sense aanpak in de studio. De negen tracks werden  nagenoeg direct vaak in een enkele take, zonder bijkomende technische opsmuk, ingeblikt. Een methode die de spontaniteit bevordert. Shady Heart is zo’n op drassige ritmische backbeat geënte blauwe rocker die  refereert naar de prille Fabulous Thunderbirds en Red Devils. Gitarist Andy Knight is daarbij de perfecte partner, in de jumpende boogie Andy Steps Out komt hij even op de voorgrond met onderkoelde ritmische shuffles in een instrumentaal zijstapje.

De harmonica staat centraal en Robson profileert zich als een flamboyant harpsucker, in nummers als Bound For The Border en Summa That Good Stuff galmt de rauwe energie door die wijlen Lester Butler met zijn Red Devils genereerde. Evenals zijn illustere voorganger toont Robson zich een toegewijd adept van de Chicagoblues sound en als harmonicaspeler kom je dan bij Little Walter terecht. A Walter Shade Of Blues, een woordspeling op de Procol Harum hit, is een ode aan de harmonicagigant.

Notoire smoelschuivers zoals Paul Jones en Sugar Blue steken hun bewondering niet onder stoelen of banken en die appreciatie kunnen we volmondig beamen. Giles Robson flankeert op 21 januari 2017 giganten als James Harman  Magic Dick (J.Geils Band) op de Blues Harp Explosion in Amsterdam. In november passeert de harmonicaman al in Nederland, op 20/11 op Keeping The Blues Alive en 26/11 in P60 Amstelveen  1. Shady Heart
  2. Sarah Lee
  3. Where You Been?
  4. Andy Steps Out
  5. Bound for the Border
  6. Start a War
  7. G.R. Shuffle
  8. Summa That Good Stuff
  9. A Walter Shade of Blue