×

Recensie

Pop

09 augustus 2022

Gilbert O’ Sullivan

Driven

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: BMG

Driven Gilbert O'Sullivan Pop 3.5 Gilbert O’ Sullivan – Driven Written in Music https://writteninmusic.com

In de eerste helft van de jaren zeventig trok Gilbert O’ Sullivan de aandacht met het straatplunje en het bloemenpotkapsel, een ouderwets, armoedig imago van straatjochie in korte broek. De contrasterende, genereuze melodieuze onderbouw van zijn in melancholie gedrenkte balladewerk mist evenmin zijn uitwerking, vooral op een winterse avond bij het knetterende haardvuur en een goed glas wijn. Nothing Rhymed , Alone Again, Clair werden enorme hits en ook de opvolgers als Get Down en Ooh-wakka-doo-wakka-day,die mij eerlijk gezegd beduidend minder aanspreken, gooien wereldwijd hoge ogen in de hitlijsten. Na de vierde langspeler A Stranger In My Own Backyard kwam de zanger vooral in het nieuws met het lang aanslepend financieel conflict met zijn manager Gordon Mills dat in ’82 jurisisch beslecht werd met een riante schadevergoeding.

Met de drie jaar geleden titelloze langspeler Gilbert 0’Sullivan herontdekte ik de al lang vergeten pianoman en meesterlijke songwriter van melodieuze,  gedrenkte ballads die vooral werken op een winterse avond bij het knetterende haardvuur. Op zijn 75 is hij nog altijd  met een breed uitwaaierende haardos getooid, belangrijker is dat de Ierse muzikant met het klimmen der jaren niets van zijn capaciteiten aan de piano noch de schrijftafel te hebben verloren. Love Casualty zet meteen de juiste toon met de karakteristieke pompende pianotonen gelardeerd met puntig gitaarwerk in slepende rock.

O’ Sullivan blijft op zijn best in rijkelijk gearrangeerde passages zoals Blue Anchor Bay met een prachtige brass partij de weemoedige verhalen klinken als vanouds, What Are You Waiting For en If Only Love Had Ears komt opvallend dicht in de buurt van de verrichtingen van McCartney.

In het met bluesy gitaarwerk ondersteunde relaxte duet Let Bygones Be Bygones duikt Mick Hucknall, het stemtimbre van de voormalige frontman van Simply Red komt steeds dichter in de buurt van de oudere Rod Stewart en zijn aanwezigheid hier heeft wellicht iets te maken met producer Andy Wright. Take Love, het andere duet met K.T. Tunstell is op stevige R&B geënt en komt ietwat geforceerd over. In het zeemzoete, luie balladewerk blijft O’Sullivan overtuigend, getuige You And Me Babe, en Don’t Get Under Each Other Skin. In het najaar houdt de ‘Just Gilbert’ tour een tussenstop in de Lage Landen. 1. Love Casualty
 2. Blue Anchor Bay
 3. Let Bygones Be Bygones
 4. Body and Mind
 5. What Are You Waiting For
 6. Let Me Know
 7. Take Love
 8. Back and Forth
 9. If Only Love Had Ears
 10. You Can't Say I Didn't Try
 11. You and Me Babe
 12. Hey Man
 13. Don't Get under Each Other's Skin