×

Recensie

Rock

24 maart 2013

Gifter

Gifter

Geschreven door: Natalie Polman

Gifter Gifter Rock 3 Gifter – Gifter Written in Music https://writteninmusic.com

Gifter heet de eerste cd van Gifter, een poppy post-rock band uit het Brabantse Oss. De vierkoppige band bracht een half jaar na oprichting in 2011 al een eerste EP getiteld Debut uit, die de jongens overigens volledig zelf produceerden, nu is de langspeler dus daar.

Zelf zegt de band geïnspireerd te zijn door het rockende van Oceansize en De Staat en de dromerigheid van Pink Floyd. Op Debut zijn die invloeden licht hoorbaar. Wat doet de band op Gifter?

De cd opent met My Stories, een song die sereen begint met een ingetogen en vermoeid klinkende zanger/gitarist Danny van der Wielen, na twee minuten kort openbarst, om daarna weer door te kabbelen en een minuut later weer kort te rocken. Het nummer sluit af met beukende drums maar een nog immer tamelijk zacht zingende Van der Wielen.

Het geeft wel een mooi contrast, de zachte stem met de rammende bekkens en melodieuze gitaarpartijen. Morning Glory klinkt ook daadwerkelijk als een mooie ochtend, en een voorzichtige vergelijking met onze eigen Kensington moet toch even gemaakt worden. Zowel vocaal als muzikaal. Het einde geeft de luisteraar een fantastische climax. Eén van de betere nummers.

Een lied als Maybe Another Day heeft inderdaad Oceansize trekjes, maar ook Foals komt om de hoek kijken. Een beetje jammer dat het net iets te lang doorkabbelt. Dat wil niet zeggen dat er niks moois meer voorbij komt. Na een mysterieuze Interlude komt New Way Of Living heerlijk binnendenderen. Rustige opbouw, fijne explosies en kalme momenten. Erg aangenaam. Eentje om een aantal keer op repeat te zetten. Ook Volunteers en de lange afsluiter Welcome zijn meer dan de moeite waard. Weinig Pink Floyd, maar wel goed.

Het dynamische en diverse aanbod op Gifter valt te prijzen. Er wordt zowel gerockt als ademruimte gecreëerd en dat maakt de cd eentje om vaak te draaien zonder dat het verveelt. Er valt genoeg schoonheid te ontdekken. Elk nummer is een nieuw cadeautje voor de oren, want je weet niet precies wat je krijgt als je het eerste papier eraf scheurt, ofwel de eerste noten hoort.

Tracklisting Gifter:

  1. My Stories
  2. Morning Glory
  3. Maybe Another Day
  4. Interlude
  5. New Way Of Living
  6. Rising
  7. What I Have
  8. Start Again
  9. Volunteers
  10. Welcome

Eerder verschenen op MusicFromNL