×

Recensie

Electronic

06 april 2021

Ghost Echo

Isolated Dreams

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Ghost Echo - Isolated Dreams
Isolated Dreams Ghost Echo Electronic 3.5 Ghost Echo – Isolated Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

Het Noord-Hollandse Ghost Echo laat op Isolated Dreams gloedvolle songs horen die elektronisch getint zijn maar waar regelmatig stevige, effectvolle gitaarpartijen in opduiken. Het duo Remy de Wal en Karel Witte zette de afgelopen winter hun liefde voor atmosferische synthesizer- en gitaargeluiden, triphop en soundtracks om in een achttal nummers die een bijzonder aangename kennismaking vormen.

Ghost Echo wordt weleens als electro-prog getypeerd. Laten we daar maar niet te lang bij stilstaan, ook al zit er zeker wat in die wat houterige typering. Wat opvalt is dat de meeste tracks op Isolated Dreams vrij lang zijn maar door hun vocale karakter vrij compact overkomen. De jaren tachtig zijn (al dan niet bewust) nergens ver weg. Ook in die tijd stond een elektronisch getint geluid stevigere, gloedvolle popsferen niet in de weg. Ghost Echo voegt hier lyrische, stevige gitaaruithalen aan toe en creëert hierdoor zeker een opvallend geluid.

Black Era is de overtuigend gezongen opener, met stevige keyboardtapijten over subtiele beats. Dust laat hierna lichte, romantische electropop horen, verfijnd als Pet Shop Boys in hun beste dagen. Stranger On A Train is nog lichter, bij vlagen ijl; de ritmiek komt slechts van de elektrische piano. Elektrische en akoestische gitaar raken mooi in elkaar verweven. Ook de stemmen van De Wal en Witte zweven en dwarrelen fraai door elkaar heen.

Door die mix van doorleefde zang en aantrekkelijke elektronica tekenen zich af en toe de schaduwen van Depeche Mode af, zoals in Late Night, een fraaie, meeslepende en trage song. De sfeer is donker en stemmig maar niet grimmig; er is voldoende lucht. Het is de terechte single.

De progsferen komen vooral van de gitaarpartijen. Monologue is een zweefvlucht in slow motion met zware, lang uitgesponnen gitaarklanken die de track gaandeweg inkleuren. De gitaarsolo van Null Void trekt het duo verder de prog-hoek in. Dat geldt deels ook voor Ocean II, al illustreert deze indringende track vooral de brede horizon van Ghost Echo, een duo dat we zeker zullen blijven volgen.  1. Black Era
  2. Dust
  3. Late Night
  4. Monologue
  5. Null Void
  6. Ocean II
  7. Stranger On A Train
  8. Pitfalls