×

Recensie

Alternative

30 maart 2022

Get Well Soon

Amen

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Virgin

Get Well Soon - Amen
Amen Get Well Soon Alternative 4 Get Well Soon – Amen Written in Music https://writteninmusic.com

Het voorgaande album The Horror (2018) was prima, maar werd over het algemeen niet tot de beste platen van Konstantin Gropper, beter bekend als Get Well Soon, gerekend. De 39-jarige Duitser pakt op zijn zesde album wellicht mede daarom opvallend groots uit. De toon van het album is, ondanks de nogal zwaar aangezette muziek, ook optimistischer. Werd The Horror nog gevoed door angst, Amen straalt veel meer hoop uit. De afgelopen twee jaar deden Gropper doen inzien dat er – ondanks de crisis – toch ook weer veel te veel gezeurd en geklaagd werd. Het werd in 2021 tijd voor een nieuwe start.

‘This is an intervention’, horen we dan ook aan het begin van de plaat. Barokke popsferen met blazers, piano en een groot koor volgen in de ouverture A Song for Myself. Get Well Soon zal, ondanks het nieuwe zelfverklaarde optimisme, altijd stemmig en licht melancholiek klinken. Zo ook op het fijne, uptempo My Home Is My Heart, een track met een lekker rammelende piano, stevige beats en elektronische sequences. Get Well Soon heeft dat prettig theatrale dat bands als Arcade Fire en The Dears ook nogal eens laten horen. Op I Love Humans horen we een bijna kitscherig koortje dat opvallend effectief blijkt. Fluit en banjo doen rustig uitgeleide, na een aantal prettig bombastische minuten.

‘The internet has stopped to kindle joy’, aldus Gropper over het strakke ritme van This Is Your Life. Hier doet hij nuchtere constateringen en lijkt het optimisme een deuk te krijgen. Magere Hein lijkt zijn staart zelfs te roeren. Ook dit snelle nummer weet Gropper ook nog even tot epische proporties te doen aanzwellen. Het passend getitelde One for Your Workout is eveneens een afgemeten, uptempo track. Hier zijn het echter meer eighties synthpopsferen die heersen.

Het moge duidelijk zijn over wie Richard, Jeff and Elon handelt. Get Well Soon laat hier spacy sferen horen, alsof hij mee omhoogstijgt, de gewone stervelingen achterlatend. ‘Nothing left for us here… We won’t return’. Dit opvallende miniatuurtje is niet de enige passage op de plaat die het tragere, sfeervolle solowerk van Damon Albarn in herinnering roept. Konstantin Gropper lijkt op een vergelijkbaar spoor te zitten en dat levert meer mooie slepende of kalme songs op, zoals Our Best Hope en Mantra. Laatsgenoemde is opgedragen aan ‘the weaker self’. Een aansporing tot zelfrealisatie, die uitmondt in een stevig noisegordijn.

Amen is een onderhoudende en overtuigende plaat. Dat geldt voor meer albums van Get Well Soon natuurlijk. Konstantin Gropper levert al een jaar of vijftien prima werkstukken af, al moet die ene briljante plaat nog wel komen. Amen is echter wel weer een fijn viersterrenalbum. Richting het einde tovert Gropper nog een ruwe funky track uit de hoge hoed (Us vs Evil) en sluit hij af met de behapbare bombast van Accept Cookies. Zo laat hij je achter met een voldaan gevoel. Het is goed om Get Well Soon na vier jaar weer terug te hebben.

Get Well Soon speelt op 30 april in Rotown, Rotterdam en een dag later in Paradiso, Amsterdam. 1. A Song for Myself
 2. My Home Is My Heart
 3. I Love Humans
 4. This Is Your Life
 5. Our Best Hope
 6. One for Your Workout
 7. Mantra
 8. Chant en Disenchant
 9. Richard, Jeff and Elon
 10. Us Vs Evil
 11. Golden Days
 12. Accept Cookies