×

Recensie

World

14 november 2012

Gert Vlok Nel

Onherroeplik

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Hilltop Live

Onherroeplik Gert Vlok Nel World 4 Gert Vlok Nel – Onherroeplik Written in Music https://writteninmusic.com

De Zuid-Afrikaanse dichter en muzikant Gert Vlok Nel (Beaufort-West, 1963) werd in 1993 bekend bij het literaire publiek door zijn debuutbundel Om te lewe is onnatuurlijk, waarvoor hij de Ingrid Jonker Prize kreeg. Pas in 2007 bereikte de dichtbundel Nederland. De onlangs overleden dichter Gerrit Komrij publiceerde maar liefst acht van zijn gedichten in zijn bundel De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten. In Nederland werd Gert Vlok Nel vooral bekend door de documentaire Beautiful In Beaufort-West van Walter Stokman, dat op 9 mei 2006 uitgezonden werd door de VPRO. Een week na de uitzending kwam zijn bijbehorende debuutalbum Beaufort Wes Se Beautiful Woorde uit en dit werd Gert’s grote muzikale doorbraak bij het Nederlandse publiek. Oorspronkelijk bracht hij de CD in Zuid-Afrika al uit in 1998. Nu pas komt hij met zijn tweede album, Onherroeplik.

Gert Vlok Nel weet zijn poëtische en muzikale talent te verpakken in tien prachtige melancholische songs over het alledaagse leven en daarmee diep in de ziel te snijden. Door de ingetogen en intieme muziek en Gert zijn beeldende manier van vertellen, zowel in gesproken als in geschreven en zingend woord, geloof je hem meteen. Ieder woord (ook al is niet alles te verstaan vanwege de Afrikaanse taal) komt binnen. De singer-songwriter vertelt door middel van ritmische en klankrijke teksten echt een verhaal. Ook zijn fijne manier van ‘voordragen’, met een licht rauwe en hese stem, draagt daaraan bij. De simpele muzikale begeleiding van een akoestische gitaar, elektrische gitaar, mondharmonica, accordeon, percussie en een subtiele hammond, geeft het geheel nog eens een extra dimensie. De instrumenten wandelen op een sfeervolle en prettige manier door de zang en de teksten heen. Het smelt allemaal samen tot één geheel waarin ook een belangrijke rol is weggelegd voor de achtergrondzang.

Het mooiste nummer, ook meteen de langste (maar liefst 7 minuten), is Jonk. Hierin komen Gert zijn poëtische kwaliteiten het duidelijkst naar voren, niet in de laatste plaats door het feit dat dit het enige liedje is dat hij vertelt in plaats van zingt, maar ook door de tekst en melodie. Een droeve jankende elektrische gitaar versterkt de sfeer die het nummer uitdraagt erg goed, het past er helemaal bij. De muziek van deze singer-songwriter is sfeervol, melancholisch, puur en komt recht uit het hart. Gert Vlok Nel is de Afrikaanse Spinvis.  1. Soos ’n Trein Riding Into Rain
  2. Jonk
  3. En As Dit Reën Op Die Dorpie B
  4. Nijmegen Deur My Trane
  5. Tuesday
  6. ’n Hand Vol Gruis
  7. My Broken Souvenirs
  8. Mr. Bean Se Laatste Happy Scene
  9. Liefdesliedjie Vir Die Strand
  10. Om Beaufort Wes Se Beautiful Woorde Te Verlaat