×

Recensie

Pop

17 november 2016

Gerry Beckley

Carousel

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Elan Records

Carousel Gerry Beckley Pop 3.5 Gerry Beckley – Carousel Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdens zijn tienerjaren verzeilde Gerry Beckley met zijn familie vanuit Virginia in England, hij volgde zijn vader een bevelhebber van een militaire luchtmacht basis. Eerder bracht hij er zijn zomervakanties al door en zo kwam hij in contact met de Britse rockgolf. In ’67 belandde hij in London, in Hertfordshire vormde hij met zijn klasmaten Dewell Bunnel en Ben Peek een covergroepje dat de aandacht trok van Ian Samwell, producer van de eerste langspeler van America. De groep scoort begin jaren zeventig een enorme trans-Atlantische hit met A Horse With No Name, melodieuze folkgetinte popsongs  zoals Ventura Highway en het door Beckley gecomponeerde I Need You en Sister Golden Hair bevestigen het succes.

Beckley blijft samenwerken met Bunnell, het repertoire van America omvat ondertussen twintig langspelers en Carousel is zijn vierde soloplaat. Beckley is een duivel-doet al in zijn studio in Los Angeles, naast de productie en het gros van de songs  zorgt hij zowat in zijn eentje voor de volledige basisinstrumentatie in melodieus popwerk, enigszins in het verlengde van zijn werk met America. Dat wordt meteen in het zonnige Tokyo geïllustreerd, meerstemmige zang en subtiele gitaartjes bepalen eveneens de sound van Minutes Count.

Een tedere, prachtige door tenortuba en hobo gekleurde interpretatie van Don’t Let The Sun Catch You Cryin en Spirits California’s Nature’s Way, waarin we de elektrische gitaar van Beckleys’ zoon Matt horen, huizen in hetzelfde muzikale straatje. De melodie van het met blazers verrijkte Lifeline stamt uit Chicago’s Saturday In The Park, Beckley werkte overigens ooit samen met orgelist Robert Lamm. No Way I’m Gonna Lose You kwam met de hulp van Dan Wilson, die even meezingt, tot stand. Liefhebbers van fraai ingetogen en vakkundig gefabriceerd softrock komen ongetwijfeld aan hun trekken, dat wordt nog eens onderstreept met de klassieke pianoballade Carousel. 1. Tokyo
 2. Nature's Way
 3. Minutes Count
 4. Don't Let The Sun Catch You Crying
 5. Lifeline
 6. Widows Weeds
 7. No Way I'm Gonna Lose You
 8. One A Distant Heat
 9. To Each And Everyone
 10. Fly
 11. Serious
 12. Carousel
 13. All My Life (Bonus Track)