×

Recensie

Pop

26 februari 2011

George Michael – Faith (Remastered / Deluxe

Faith (remastered- DeLuxe Edition)

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Sony BMG Music Entertainment

Faith (remastered- DeLuxe Edition) George Michael Pop 4 George Michael – Faith (Remastered / Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de huidige iPod-generatie is pop uit de 80’s veelal muziek van hun ouwelui. En zijn reissues van albums uit die tijd nu niet meteen voor hen bestemd. Hooguit om zelf eens op ontdekkingstocht uit te gaan. Maar dan download je dat en ga je niet je spaarpot omkeren om die dure luxe boxsets te gaan aanschaffen. Voor wie al dat geremasterde monnikenwerk nu wel bedoeld is, is vaak schimmig en onduidelijk. Want het zal de meeste mensen die het origineel hebben er niet toe aanzetten om de heruitgave nog eens een keer aan te schaffen.

En in de schier eindeloze rij reissues kan nu ook het debuutalbum van George Michael worden toegevoegd. Verkrijgbaar als simpele dubbel-cd tot een overdreven package, die vergelijkbaar is met David Bowie’s Station To Station-overkill van enkele maanden geleden. De basis vormt het originele album en een disc met remixen, instrumentals en non-albumtracks. De set wordt uitgebreid met vinylversies en een DVD met videoclips, interviews en documentaires. Voor de diehards dus. Voor wie het allemaal nog niet genoeg is koopt de superdeluxe box met de vinylversie en allerlei prullaria om aan de muur te hangen.

Faith verscheen in 1987 en werd vooraf gegaan door de gelijknamige single. Wham! Had enige daarvoor een afscheidsconcert gegeven en dat was voor veel tieners een zwaar emotioneel moment. Want wie viel er nu te adoreren? George Michael had genoeg van dat teenybopperimago, alhoewel hij dat stadium zelf nog maar pas ontgroeid was. De man wilde serieus genomen worden door een volwassener publiek en daar hoorde andere muziek en een aangepast imago bij. Samen met Aretha Franklin maakte hij I Knew You Were Waiting uit en deze track klonk inderdaad volwassener. Maar of dat nu vooral Michael was aan te rekenen… In elk geval was een begin van een solocarrière gemaakt. En hierna was er dus Faith. Het album en de single. En het begin van een zeer succesvolle voortzetting van zijn muzikale loopbaan.

Was de eerste en gelijknamige single van het debuutalbum nog een hijgerig niemendalletje, de opvolger I Want Your Sex werd door de BBC in de ban gedaan vanwege het suggestieve onderwerp, dat al meteen via de songtitel duidelijk werd. Een boycot die nu ondenkbaar is, maar het waren de 80’s en het heersende (vooral Britse) moraal was conservatief en braaf. Natuurlijk een slimme publiciteitsstunt en het nummer werd een grote hit.

Faith werd nog verder uitgemolken en achtereenvolgens verschenen Father Figure, One More Try, Monkey en Kissing A Fool als single. Restte nog vier albumtracks, waar Hard Day in Amerika de b-kant was van I Want Your Sex. Enerzijds schaamteloos cash harken van de platenmaatschappij, anderzijds liet George Michael zien ook solo tot grote dingen in staat te zijn.

En alhoewel imago voor GM even belangrijk als zijn muziek is geweest is Faith bijna 25 jaar later(!) nog steeds een genietbaar album met compromisloze en vooral goed in het gehoor liggende eenvoudige popdeuntjes, die nog steeds iedereen aanspreekt. Er staan een aantal regelrechte classics op en wanneer de toeters & bellen worden weg gedacht, dan is GM een universele popartiest die toch wel heel veel tijdloze liedjes heeft geschreven.

Disc 2 van deze reissue bevat naast de enigszins onnodige instrumentale versies van de singles ook nog I Believe When I Fall In Love, een live-uitvoering van Stevie Wonder’s Love’s In The Need Of Love Today en remixen van Hard Day en Monkey, waarbij de laatste twee voor de verzamelaars de belangrijkste tracks zijn. Beide remixen waren speciaal voor de Amerikaanse markt gemaakt: Hard Day door de indertijd mateloos populaire Jimmy Jam & Terry Lewis (afkomstig uit The Time en producers van onder andere Janet Jackson, Herb Alpert, Alexander O’Neal en The S.O.S. Band) en Monkey door Shep Pettibone. Beide tracks verschenen in de USA op 12” en waren in Nederland alleen via de import te verkrijgen. Met beide remixen probeerde George Michael de dansclubs binnen te dringen. De toegevoegde waarde van deze disc is hiermee dus al snel aangegeven.

Disc 3 is een DVD met de videoclips van alle singles, inclusief remastered audiosound, naast een tweetal interviews / mini-documentaires / behind the scenes footage. Alles bij elkaar 100 minuten sound & vision. Opnames lang voor de tijd dat GM uit de kast kwam en dat nu wetende kijk je toch anders hier naar. Ook toen paste het niet bij het imago van stoere machokerel dat GM toch graag wilde zijn, maar het eigenlijk niet was.

Faith heeft nog steeds niets aan kracht ingeboet en met deze reissue wordt duidelijk dat het nog steeds een prima popalbum is, dat niet gedateerd klinkt. Integendeel, de eerste reactie was vooral: is het alweer zo lang geleden dat dit is uitgekomen? En inderdaad: de tieners en pubers van toen zijn nu alweer jarenlang gesetteld in hun doorzonwoning. De meesten, althans.

Tracklisting Faith (Remastered / Deluxe Edition):

Disc1

 1. Faith
 2. Father Figure
 3. I Want Your Sex (Parts 1 & 2)
 4. One More Try
 5. Hard Day
 6. Hand To Mouth
 7. Look At Your Hands
 8. Monkey
 9. Kissing A Fool
 10. A Last Request (I Want Your Sex)

Disc2

 1. Faith – Instrumental
 2. Fantasy
 3. Hard Day – Shep Pettibone Remix
 4. I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever)
 5. Kissing A Fool – Instrumental
 6. Love’s In Need Of Love Today – Live
 7. Monkey – 7 Edit
 8. Monkey – A Cappella
 9. Monkey – Jam & Lewis Remix

Disc3

 1. George Michael & Jonathan Ross Have Words
 2. Music Money Love Faith
 3. I Want Your Sex
 4. I Want Your Sex – Censored Version
 5. Faith
 6. Father Figure
 7. One More Try
 8. Monkey
 9. Kissing A Fool


 1. Faith (Instrumental) (フェイス(インストゥルメンタル))
 2. Fantasy (ファンタジー)
 3. Hard Day (Shep Pettibone Mix) (ハード・デイ(Shep Petibone Mix))
 4. I Believe When I Fall In Love (アイ・ビリーヴ・ホエン・フォール・イン・ラヴ)
 5. Kissing A Fool (Instrumental) (キッシング・ア・フール(インストゥルメンタル))
 6. Love's In Need Of Love Today (Live) (ラヴズ・イン・ニード・オブ・ラヴ・トゥデイ(Live)【スティヴィー・ワンダー「ある愛の伝説」のラヴァー】)
 7. Monkey (7" Edit) (モンキー(7” エディット・ヴァージョン))
 8. Monkey (A Cappella & Beats) (モンキー(A Cappella & Beats))
 9. Monkey (Jam & Lewis Remix) (モンキー(Jam & Lewis Remix))