×

Recensie

Pop

04 december 2010

George Harrison –

All Things Must Pass

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Apple

All Things Must Pass George Harrison Pop 4.5 George Harrison – All Things Must Pass (3LPboxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Voor heel lang gold het All Things Must Pass album van George Harrison als het best verkochte album ooit door een ex-Beatle gemaakt. Het was daarnaast het allereerste triple album, 2 rock albums en een album met een spontane jamsessie met vrienden gemaakt.

Harrison had zijn eerste soloalbum reeds gemaakt toen The Beatles nog bij elkaar waren. De soundtrack bij de film Wonderwall (1968) verscheen als eerste album op het door hen opgerichte Apple Records. Een tweede album Electronic Sound (1969) werd gedomineerd door de, via Moogwizard Bernie Krauze, aan Harrison geïntroduceerde Moog synthesizer. Het album kent twee lange stukken, elk over een kant verspreid. Het was voor het eerst dat de Moog zo prominent werd gebruikt. Beide albums waren, door de experimentele uitvalsbasis, geen commercieel succes. All Things Must Pass betekende de ommekeer voor Harrison.

De laatste albums van The Beatles verschenen met Lennon en McCartney natuurlijk als belangrijkste songschrijversduo. Op die albums was echter al te horen dat Harrison als componist ongelooflijk groeide. Zijn composities While My Guitar Gently Sleep, Here Comes The Sun en Something behoren naast al die Lennon/McCartney klassiekers zeker tot het beste wat The Beatles hebben gemaakt. Op zijn derde soloalbum All Things Must Pass, net na het verscheiden van The Beatles, kwamen al Harrison’s kwaliteiten optimaal voor het voetlicht. Heel anders dan op zijn eerste twee soloalbums bevatte het album ingenieuze rock en popsongs. Prachtcomposities met een zo geweldige groep muzikanten gemaakt dat het wellicht niet mis kon gaan. Naast Harrison zelf op gitaar en zang waren dat onder meer Eric Clapton en Dave Mason op gitaar, Klaus Voormann op bas, Gary Brooker, Gary Wright en Billy Preston op toetsen en Ringo Starr en Ginger Baker op drums (en een piepjonge Phil Collins op percussie). Een meesterploeg die de composities van Harrison uitstekend voelden.

Want het waren de composities van Harrison die natuurlijk optimaal het verschil maakten. Met de wereldhit My Sweet Lord als voorloper op het succes van het album. En de tweede single What’s Life wat al net zo’n wereldwijde hit werd. Daarnaast bleken het met vriend Bob Dylan geschreven I’d Have You Anytime, het in 2 delen opgedeelde lyrische Isn’t It A Pity (een geweldige song die verrassend The Beatles White Album niet haalde), het uit de Get Back sessies afkomstige songs Let It Down en het titelnummer en de Harrison uitvoering van Dylan’s If Not For You allemaal al net zo sterk. Naast alle 18 songs die op de eerste twee albums stonden werden voor het derde album de jamsessies met de geweldige muzikanten geselecteerd. Onder de noemer The Apple Jam werden 5 jams geselecteerd. I Remember Jeep, met als basis No Time Or Space van het album Electric Sound, was daarin opvallend. Maar ook It’s Johnny’s Birthday, opgehangen aan John Lennon’s 30ste verjaardag, en openingstrack Out Of The Blue bleken al snel klassiekers.

All Things Must Pass veroorzaakte een revolutie bij verschijning en een definitieve bevestiging van George Harrison als wereldster. Alleen al in Amerika ging het album 6 miljoen keer over de toonbank.

Het album beleeft in december 2010 een fijn re-issue met de originele 3 albums nu in een geremasterde versie en op lekker dik 180 grams vinyl. Bijgesloten een grote Harrison poster uit diezelfde periode.

All Things Must Pass (3xLP boxset):

Album 1/kant A

 1. I’d Have You Anytime
 2. My Sweet Lord
 3. Wah-Wah
 4. Isn’t It A Pity (part 1)

Album 1/kant B

 1. What Is Life
 2. If Not For You
 3. Behind The Locked Door
 4. Let It Down
 5. Run Of The Mill

Album 2/kant A

 1. Beware Of The Darkness
 2. Apple Scruffs
 3. Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)
 4. Awaiting On You All
 5. All Things Must Pass

Album 2/kant B

 1. I Dig Love
 2. Art Of Dying
 3. Isn’t It A Pity (part 2)
 4. Hear Me Lord

Album 3 (Apple Jam)/kant A

 1. Out Of The Blue
 2. It’s Johnny’s Birthday
 3. Plug Me In

Album 3 (Apple Jam)/kant B

 1. I Remember Jeep
 2. Thanks For The Pepperoni


 1. I'd Have You Anytime
 2. My Sweet Lord
 3. Wah Wah
 4. Isn't It A Pity
 5. What Is Life
 6. If Not For You
 7. Behind That Locked Door
 8. Let It Down
 9. Run Of The Mill
 10. Beware Of Darkness
 11. Apple Scruffs
 12. Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)
 13. Awaiting On The Wall
 14. All Things Must Pass
 15. I Dig Love
 16. Art Of Dying
 17. Isn't It A Pity (Version Two)
 18. Hear Me Lord