×

Recensie

29 januari 2020

Gengahr

Sanctuary

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Liberator

Sanctuary Gengahr Alternative 3 Gengahr – Sanctuary Written in Music https://writteninmusic.com

Ergens in de schoolbanken van de Stoke Newington School in de wijk Hackney te Londen moet in 2013 het idee ontstaan zijn om een band te beginnen. Om je dan naar het paars opgezwollen Pokomon karakter Gengahr te vernoemen getuigd van het gegeven dat ze het allemaal niet zo serieus nemen.

Plezier is nog steeds de hoofdmoot, al heeft frontman Felix Bushe de nodige persoonlijke shit een passende plek in zijn leven moeten geven, die wrange nasmaak hoor je minimaal terug in Sanctuary. De kunst om een verwerkingsplaat vooral persoonlijk te houden, en de buitenwereld niet tot bemoeienis te dwingen.

Feit is dat ze met het funkende soulvolle A Dream Outside aardig wat indruk weten te maken en ook opvolger Where Wildness Grows gaat onverstoord door op die dromerige lijn. Sanctuary opent geen nieuwe deuren maar laat net iets meer lichte psychedelica toe, en heeft hierdoor meer raakvlakken met de Britpop uit de jaren negentig. Uiteraard vervangt het niet de disco invloeden, maar kan het voornamelijk gezien worden als een prettige voltooiing en glad strijken van het groepsgeluid.

Everything & More heeft een heerlijk zweverig new wave synthesizer intro welke opgezweept wordt door die pushende beat. Felix Bush laat met zijn hoge kopstemgeluid weer eens horen dat hij met gemak te plaatsen is in de sound van de laatste twee decennia‘s van de vorige eeuw. Dit in combinatie met de scherpe gitaaruithalen vat perfect samen waar Gengahr anno 2020 voor staat. Een betere introductie hadden ze niet kunnen maken.

Dat de band geen Nile Rodgers nodig heeft om een swingende baspartij te produceren bewijzen ze wel met Heavenly Maybe. Blijkbaar heeft de van Bombay Bicycle Club afkomstige Jack Steadman tijdens de afronding van hun laatste plaat Everything Else Has Gone Wrong genoeg tijd over om die geslaagde rol op zich te nemen. Heel passend weet hij te vermijden om er teveel zijn eigen stempel op te drukken, maar leidt hij het opnameproces in de juiste banen. Het is hem in ieder geval goed gelukt om dezelfde bruisende coolness over te brengen.

Het tempo wordt flink opgevoerd in het cyberpunk getinte You’re No Fun waar ook de studentikoze puntigheid van collegebands in verweven zit. Ze verloochenen gelukkig niet de dansbaarheid waarvoor ze ook op de vorige albums garant staan, al is er op Sanctuary meer plek gecreëerd voor stabiliteit en rust. Iets wat de zanger ook duidelijk opzoekt in zijn persoonlijke leven. Helaas lukt het ze simpelweg niet om de aandacht de hele tijd op te eisen.  1. Everything & More
  2. Atlas Please
  3. Heavenly Maybe
  4. Never a Low
  5. Fantasy
  6. You’re No Fun
  7. Soaking in Formula
  8. Anime
  9. Icarus
  10. Moonlight