×

Recensie

Alternative

21 juli 2019

Gauche

A People's History of Gauche

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge

A People's History of Gauche Gauche Alternative 3 Gauche – A People’s History of Gauche Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Washington afkomstige Gauche vermengt luchtige punkrock met zenuwachtige postpunk. Bewust is hier een flinke ruimte voor Adrienne CN Berry bewaard. Die mag met haar heldere saxofoonpartijen er de nodige frisheid in blazen. Door de retro sound vallen ze hierdoor al snel in de onderkant van de in de jaren tachtig opbloeiende ska beweging te plaatsen. Dit alles aangevuld met een dosis aan studentikoze hoekige gitaar riffs en heerlijk ronddolende baspartijen. In de juiste banen geleid door de springerige vocale hoogstandjes van bassist Mary Jane Regalado.

Met A People’s History of Gauche presenteren ze zich na het eerder verschenen Get Away with Gauche voor de tweede keer aan het publiek. Het is allemaal een stuk minder stevig en meer controleerbaar dan het vlambare hitsige Downtown Boys van Mary Jane Regalado  en de disco noise van Priests, waar alleskunner Daniele Yandel haar eerder ingeslagen muzikale loopbaan opstart. Net als voorheen mag ze ook nu weer als roffelaar achter het drumstel optreden. Downtown Boys en Priests zijn dus de twee bands die de bouwstenen van dit prettig gestoorde kleurrijke gezelschap vormen dat verder aangevuld wordt door stergitarist Jason P. Barnett en Pearie Sol voor het orgel en keyboard vakmanschap.

Mary Jane Regalado presenteert zich op een fijne hysterische manier. Nonchalant geeft ze een eigen draai aan haar eigenzinnige stemgeluid. De vrouwelijke vocalen passen perfect in de new wave van vroeger. Iets wat Gauche ook wel door de keuze van flitsende kleding en felle make-up oproept, die bijna pijn aan de ogen doen. Typisch zo’n sprankelende groep die vroeger als huisband kan dienen tussen de absurde humor van de Britse The Young Ones komedieserie. Een gevalletje van komische kraakpanden lol en regenboogkleuren geverfde Dr. Martens.

Eigenlijk is er bar weinig op aan te merken. Het is gericht aan een jonge doelgroep, waarbij het plezier maken in het leven standvastig op de eerste plek van de bucketlist staat. Vervolgens een hele lange tijd niks, met ergens onderaan het lijstje gekrabbeld “Ooit een opleiding afronden”. Feesten en dansen in het gevormde web van roze suikerspinnen ragdraden, waarbij No Future hetzelfde betekend als jezelf niet druk maken over de toekomst.

A People’s History of Gauche gaat op de onverschillige weg van The B-52’s verder. Waar het bij hun vanwege het grote succes steeds gemaakt vrolijker werd, ademt Gauche wel nog het jeugdige huis, tuin en keuken knutselen gevoel uit. Dat we hier niet te maken hebben met beginnende muzikanten komt in het veelzijdig beheersen van verschillende stijlen echter wel boven drijven. Door het veelvoudig koortjes gebruik belichamen ze de stoere meidenbands van weleer met vamps die wel een instrument kunnen bespelen. 1. Flash
 2. Cycles
 3. Pay Day
 4. Surveilled Society
 5. Copper Woman
 6. Running
 7. Boom Hazard
 8. Dirty Jacket
 9. History
 10. Rent (V.)
 11. Rectangle