×

Recensie

Jazz

03 juni 2020

Gary Bartz & Maisha

Night Dreamer

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Night Dreamer

Night Dreamer Gary Bartz & Maisha Jazz 4 Gary Bartz & Maisha – Night Dreamer Written in Music https://writteninmusic.com

Mooi hoe jazzgeneraties elkaar inspireren en hoe fijn dat deze dan soms ook in samenwerkingen omgezet worden. De Amerikaanse saxofonist en jazzlegende Gary Bartz kwam samen met het Britse Maisha, afkomstig uit die spannende Britse jazzscene die de laatste jaren vanuit Oost-Londen opgekomen is. Night Dreamer is het prachtige resultaat.

Dat de ondertussen al bijna 80-jarige Bartz, nadrukkelijk afkomstig uit de spiritual jazz, nog in fijne vorm is blijkt gelijk uit de openingscompositie Harlem to Haarlem. Mooi hoe hij in de fijn swingende jazz funk, er zijn maar weinig bands die een zo heerlijke groove kunnen neerleggen als Maisha, de eerste avontuurlijk solo pakt.

Night Dreamer bestaat uit vijf composities waarvan er drie volledig nieuw zijn, de eerder genoemde albumopener Harlem to HaarlemThe Stank en Let’s Dance, en Uhuru Sasa en Dr Follows Dance, twee Bartz’ classics zijn.  Het album werd direct met de opnamen op disc vastgelegd, het zogenaamde straight-to-disc principe. Het meest eerlijke en ook dynamische opnameprincipe.

Maisha, voor deze sessie bestaande uit bandleider/project organisator/drummer Jake Long, trompettist Axel Kader Lindstrom, bassist Twm Dylan, toetsenman Alexander MacSween, percussionist Tim Doyle en de geweldige gitariste Shirley Tetteh, is een uitstekende band met jonge veelbelovende muzikanten die hun muzikale meters keihard aan het verdienen zijn.

Night Dreamer is een heerlijk album van gelijkdenkende muzikale geesten. De spiritual jazz die de band mede door Bartz leerde kennen en die in de sound van Maisha zo nadrukkelijk gelegen ligt vindt fijne nieuwe wegen op dit album.

Naast die geweldige opener Harlem to Haarlem klinkt het lekker funky The Stank al net zo ongehoord lekker. Ook Let’s Dance is een heerlijke compositie die bouwt op de swing van Maisha en het nog steeds opwindende spel van Barzt die alle vrijheid pakt in de compositie die door hem en de band als jams werden opgezet en nog op dezelfde dag tot composities werden uitgebouwd en opgenomen.

De Bartz klassiekers Uhuru Sea en Dr Follws Dance die het album afsluiten verdienden een fijne Maisha herbewerking en krijgen deze optimaal. Zeker niet alleen doordat de meester naast hen staat maar juist ook omdat ze zich door de composities uitgedaagd voelden met nog memorabelere versies op de proppen te komen. Vooral op Dr Fellows gaat de band vol op de groove en die is, zoals we onderhand bij Maisha weten, immer onweerstaanbaar.

Het album werd vorig jaar op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober opgenomen in de Artone Studio in het Nederlandse Haarlem op te nemen. Het is absoluut een memorabele sessie geworden die met de openingstrack Harlem to Haarlem ook nog eens een erg mooie (mede)ode aan Haarlem en de Nederland-Amerika connectie heeft gekregen.

Kant A:

  1. Harlem to Haarlem
  2. The Stank

Kant B:

  1. Let's Dance
  2. Uhuru Sasa
  3. Dr. Follows