×

Recensie

30 oktober 2013

Garland Jeffreys

Truth Serum

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Luna Park Records

Truth Serum Garland Jeffreys Pop 3 Garland Jeffreys – Truth Serum Written in Music https://writteninmusic.com

Inmiddels is ie 65 jaar, muziek maakt hij al een decennium of vier, maar zijn bekendheid bij het grote publiek heeft zich altijd beperkt tot twee nummers: Matador uit 1980 en Hail Hail Rock ‘n’ Roll van een jaar of tien later.

Zijn eerste soloplaat verscheen precies veertig jaar geleden, na een valse start als leider van de groep Grinder Switch, die heel goed naar The Band had geluisterd, maar aan die invloeden weinig tot niets eigens toevoegde. Later toonde Garland Jeffreys, over hem gaat het hier, zijn eigen talent. Een talent overigens dat vaker de critici bekoorde dan dat het hem tot een publiekslieveling maakte.

Gewoon eigenwijs doorgaan, dat is wat Garland Jeffreys dan ook doet op zijn nieuwe, twaalfde album Truth Serum. Dat het nu al verschijnt, is een klein wonder, want het vorige album verscheen vorig jaar en liet toen vijftien jaar op zich wachten. Sowieso is dit pas het vierde album sinds Guts For Love uit 1983, waarop het slepende El Salvador te vinden was, destijds nog een klein radiohitje in Nederland.

Truth Serum bevat de ingrediënten die bekend zijn uit het repertoire van Jeffreys, bovendien in de vertrouwde mix: rock, blues, bluesrock (het titelnummer), soul, wat Matador-reggae (Dragons To Slay, dat pure reggae is, maar dat tegelijk heel erg 1980 klinkt).

Collide The Generations is een boos klinkend en keihard nummer in een stijl zoals ook Neil Young die weleens heeft laten horen. Direct daarna klinkt Jeffreys in Far Far Away ineens weer als een stadionzanger die zijn publiek tot op de achterste tribunevakken met de aanstekers wil laten zwaaien. Met recht overigens, want een pakkend nummer is het wel. Net als het vorige album The King Of In Between schiet je als luisteraar heen en weer van de ene stijl naar de andere. Hinderlijk is dat hier niet, omdat Jeffreys stem zo eigen is dat die elke song weer naar zich toe trekt.

Truth Serum eindigt met Revolution Of The Mind, een soort mantra, waarin de titel vijf keer voorkomt, maar het woord Revolution wel 39 keer. Maar na tweeënhalve minuut gaat de technicus al aan de fade-outknop hangen en is dit luchtige nummer, en daarmee dit zeer aangename album toch sneller voorbij dan verwacht.

Maar goed, wie weet volgend jaar weer een nieuwe Garland Jeffreys? Of was deze dubbele dosis in 2012 en 2013 een eenmalige oprisping?  1. Truth Serum
  2. Any Rain
  3. It's What I Am
  4. Dragons To Slay
  5. Is This The Real World
  6. Ship Of Fools
  7. Collide The Generations
  8. Far Far Away
  9. Colorblind Love
  10. Revolution Of The Mind