×

Recensie

Jazz

21 juli 2022

Gard Nilssen Acoustic Unity

Elastic Wave

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: ECM Records

Elastic Wave Gard Nilssen Gard Nilssen Acoustic Unity Jazz 4.5 Gard Nilssen Acoustic Unity – Elastic Wave Written in Music https://writteninmusic.com

Binnen de Scandinavische jazz kunnen we drummer, componist Gard Nilssen gerust een veelzijdige veelvraat noemen. Het is free-jazz wat het metrum bepaald op zijn geweldige nieuwe album Elastic Wave. Het album is de opvolger van zijn al weer uit 2019 stammende album met de prikkelende titel To Whom Who Buys A Record. Ook voor Nilssen, die samen met twee muzikanten de Acoustic Unity vormt, was het vooral het coronavirus dat zand in de creatieve raderen gooide.

Nilssen is buitengewoon productief. Hij heeft sinds 2007 meer dan zeventig albums opgenomen, waarvan een flink aantal als leider of co-leider. Ook werkt hij samen met bigbands en het Trondheim Jazz Orchestra en nam hij deel aan talloze projecten. Hij vormde zijn huidige begeleidingsband Acoustic Unity met collega Noor, rietblazer Andre Roligheten en de Zweedse bassist Petter Eldh in 2014. Inmiddels staat het trio te boek als een van de beste van Europa.

Op Elastic Wave-zijn vierde album- komen veel muzikale invloeden voorbij. De geest van avant-garde jazzsaxofonist Albert Ayler, Ornette Coleman en Sonny Rollins zijn niet ver weg. Evenals deze jazzgiganten klinkt het trio bezielend en tiert de vrije expressie welig maar blijft de melodie of het motiefje intact. Waar het bij Ayler kon oplopen tot orkaankracht ontspoort het op Elastic Wave nergens. De sterkste overeenkomst tussen de hedendaagse invulling die de in Oslo woonachtige Noor eraan geeft en de vrijzinnige Ayler is soms bedrieglijk simpele melodieën die in veel nummers te ontdekken zijn. Bijna zoals een refrein in kinderliedje.

Met alleen drums, contrabas en saxofoon is dit powertrio al verantwoordelijk voor menig intens concert waarin nieuw terrein wordt ontgonnen in deze klassiek jazzbezetting. De muziek staat bol van de energieke grooves en veel vrije improvisaties. Elastic Wave opent met het nummer Altaret dat rustig meanderend als een prelude een introductie vormt voor de tien nog volgende tracks.

Het nummer The Other Village is doordrenkt met Balkan vibes waardoor het nummer een prettige melancholische sfeer meekrijgt. Op Spending Time with Ludvig, dat is opgedragen aan zijn zoon, plukt contrabassist Petter Eldh behendig aan de snaren. Op het gehele album en ook zeker in het nummer Dreignau, dat opent met een mooie klarinetmelodie, creëert drummer Nilssen met zijn brushes en drumstokken een geweldige sfeer en brengt hij treffende accenten aan die beklijven. In Influx Delight wordt de drumpartijen stuwend en soms dreigend en gaat het tempo omhoog en is er een hoofdrol voor saxofonist André Roligheten.

De compositie opent prachtig waar het drumwerk van Nilssen in al zijn subtiliteit erg mooi tot zijn recht komt. De melodielijnen klinken zeer aangenaam en na een aantal luisterbeurten op een rare manier vertrouwd. Er wordt op deze plaat zo vernuftig gecomponeerd, zo ook weer in de composittie Boogie, dat de geëtaleerde wijsjes je vaak niet meer loslaten. Het nummer Cercle 85 is het rustpunt op Elastic Wave. De plaat sluit af met The Room Next To Her dat opent met een prachtige solo op bassaxofoon.

Gard Nilssen staat als drummer bekend om zijn energieke dynamische stijl iets, dat je op de kwalitatief zeer goede opname, van dit album goed kunt horen. Voor Elastic Wave, zijn eerste album op het ECM-label, ging hij vorig jaar zomer in Zuid-Frankrijk met zijn trio de studio om de opnames te maken.

Dit album verdient een groter publiek dan Gard Nilssen Acoustic Unity op basis van zijn naamsbekendheid ten deel zou vallen. De fenomenale saxofoon bijdragen van André Roligheten verdienen, naast het al eerder bewierookte drumwerk van Nilssen, een eervolle vermelding. Ieder jazzliefhebber weet wat hem te doen staat. Luister, geniet en sta versteld van dit meesterlijke album. 1. Altaret
 2. Spending Time With Ludvig
 3. Dreignau
 4. Influx Delight
 5. Lokket Til Jon, Og Skjerfet Til Paul
 6. The Other Village
 7. Boogie
 8. Cercle 85
 9. Acoustic Dance Music
 10. Til Liv
 11. The Room Next To Her