×

Recensie

Rock

18 december 2022

Galaxy

Runaway Men

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Shaded Moon Entertainment

Runaway Men Galaxy Rock 4 Galaxy – Runaway Men Written in Music https://writteninmusic.com

Niet altijd kom je als band tot de release van een album tijdens je bestaan. Soms kom je er wel aan toe nummers op te nemen en kunnen ze om ontelbare redenen toch niet als album worden uitgebracht.

Dat is in ieder geval wat er gebeurde met Runaway Men van Galaxy. Je zou aan de hand van de titel van het album en aan de naam van de band misschien al kunnen bedenken dat het materiaal dan al wat langer op zich heeft laten wachten en dat is inderdaad het geval. Het zijn gerijpte opnames van tenminste 25 jaar oud en als je er nu naar luistert, dan vraag je je af waarom er destijds inderdaad geen album van is gemaakt.

Bart Schwertmann is de zanger van dienst en laat ook hier horen waarom hij de leadzang bij Kayak mocht gaan invullen. Zijn stem is krachtig, hij weet de nummers vol passie en emotie te zingen en je kunt je eenvoudig voor stellen hoe de nummers live zouden klinken. De muziek die Galaxy speelt is een mix van pop, rock en prog die nog vers van de pers klinkt, daarmee nu nog zeer goed te beluisteren is en die vooral uitermate te genieten is.

De band bestond destijds uit de broers Ard en Nils Offers op toetsen en drums, Niels Lingbeek op gitaar en Bart op zang en bas. Jazeker, als je de bandnaam, de titel nog eens tot je neemt en, los van het oorspronkelijke tijdperk met ook het het hoesje in handen nog eens nadenkt over wat je zou kunnen gaan horen, dan zou je zomaar kunnen denken dat je te maken hebt met een commerciële band met misschien zelfs wat disco-invloeden die op de een of andere manier het thema van vluchtende mannen onder de aandacht wilde brengen. Jaren Achtig, n’est-ce pas? Maar, het devies is hier luisteren, waarde lezer. En het adagium ‘Never judge a book by its cover’.

En als melodieuze, stevige progressieve rock jouw ding is, dan is dit een release die je niet wil versmaden. Zeker, er zullen inmiddels volksstammen zijn die zweren bij de terugkeer van Porcupine Tree, maar de wijze waarop die band op hun jongste album leunt op voor hun doen oude standaarden en bovenal metalen riffs recyclet doet dit album met al zijn rijpingstijd ineens fris en fruitig klinken. Het is niet gezegd dat Runaway Men nu opeens het meest complexe progalbum van 2022 is, maar het is een album dat van begin tot einde erg genieten is. Daarbij maakt het geen verschil of het gaat om een wat toegankelijker nummer als Answers of juist een stevige track als Talk To Me, wat duidelijk is, is dat de nummers alle staan als een huis en dat de band de nummers erg sterk neerzet.   Vind je dat je prog alleen kunt serveren met instrumentaal kunnen tot in de puntjes, ook dat heeft de band in huis zoals ze laten horen in Gallery Play. Of vind je dat episch erbij hoort? Dan heeft de band Lady Of Fire voor je in petto. Niet per se heel lang, maar in opbouw wel erg fijn met geweldige zang van Bart. En het kunnen van de mannen? Oordeel vooral zelf!

De bandleden waren allemaal een stuk jonger toen ze het album schreven én ja, wellicht zouden ze een album nu anders laten klinken, maar ook in de wetenschap dat de nummers nu al hun rijping hebben gehad: Runaway Men klinkt ook anno 2022 erg lekker! Als liefhebber van progrock met een stevig randje is dit heel erg genieten. De notie dat de band in 2023 wellicht gaat touren, dat is daarmee helemaal een fijn vooruitzicht. Het zou mooi zijn als dat ook betekent dat dit album geen sluitstuk blijkt. Erg fijn album!

 

 

   1. Answers
  2. Look Into My Eyes
  3. Never The Same
  4. In Her Head
  5. Lady Of Fire
  6. Talk To Me
  7. Gallery Play
  8. Runaway Man