×

Recensie

World

10 mei 2012

Gaby Moreno

Illustrated Songs

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Connection

Illustrated Songs Gaby Moreno World 3.5 Gaby Moreno – Illustrated Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Illustrated Songs is het tweede album van de tweetalige singer-songwriter Gaby Moreno. In 2006 won Gaby de John Lennon Songwriting Contest en twee jaar later debuteerde ze verdienstelijk met het album Still The Unknown. Veel langer zou ze niet meer onbekend blijven want in 2009 en 2010 stond de zangeres in het voorprogramma van Ani DiFranco en Tracy Chapman. Daarnaast werd ze door de vermaarde arrangeur en muzikant Van Dyke Parks uitgenodigd om samen met het Deense Youth Ensemble op Roskilde Festival in Denemarken een fraaie mix van Americana en Calypso te spelen.

Met Illustrated Songs, mede geproduceerd door Ryan Freeland (Ray Lamontagne) maakt Gaby Moreno een flinke kwalitatieve sprong voorwaarts. Geïnspireerd door de invloed van haar Guatemalteekse achtergrond en haar voorliefde voor Amerikaanse soul en R&B uit de jaren 20, 30 en 40, komt Gaby op dit nieuwe album beduidend overtuigender over dan op haar debuutplaat. De, vaak filmische, songs zijn simpelweg sterker en beklijven hierdoor meer. Ook weet de zangeres veel meer gevoel in de songs te leggen en pakken ook de overgangen van Spaanstalig naar Engelstalig (en vice versa) op deze ‘soundtrack’ goed uit.

Het album begint verleidelijk met het mooie Intento, een meeslepend intiem klinkend jazzy nummer dat meteen de aandacht trekt. In Mess A Good Thing schakelt Gaby moeiteloos over op de blues en ook die aanpak pakt uitstekend uit. Gedreven en krachtig haalt ze alles uit de vocale kast in dit lekkere nummer. Om vervolgens zwoel de nieuwe potentiële nachtjazzclubklassieker Y Tu Sombra in te zetten. De cabareteske songs Garrick en Mean Old Circus zijn logische opvolgers. Zelfverzekerd dirigeert Gaby je door de diverse stijlen die Illustrated Songs rijk is. Na de Interludio worden we getrakteerd op goed gedoseerde Spaanse Americana in Fin en Ave Que Emigra, waarna haar liefde voor de blues weer in de spotlights staat in Sing Me Life. De verleiding keert terug in het sensuele Lejos en No Regrets om de ‘film’ overtuigend te besluiten met het Daydream By Design, met een fraaie piano-gastrol voor Larry Goldings.

Resterende tourdata Nederland: 1. Intento
 2. Mess A Good Thing
 3. Y Tu Sombra
 4. Garrick
 5. Mean Old Circus
 6. Interludio
 7. Fin
 8. Ave Que Emigra
 9. Sing Me Life
 10. Lejos
 11. No Regrets
 12. Daydream By Design