×

Recensie

Roots

14 juli 2020

G.F. Patrick

One Town Over

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Need To Know

One Town Over G.F. Patrick Roots 3.5 G.F. Patrick – One Town Over Written in Music https://writteninmusic.com

“Going off to work is just a way not to be home”,  horen we in de met twangende gitaren gelardeerde opener Mud, de elektrische gitaren zijn van Mark Blasquez, die eveneens het  toetsenwerk verzorgd. De bedenkingen worden geuit door G.F.Patrick en het zijn niet de enige, niet bepaald door de overgrote meerderheid gedragen, meningen die de in Philadelphia residerende singer-songwriter in veertien episodes van zijn solodebuut vermeldt. Patrick neemt het niet zelden op voor figuren die het niet echt gemakkelijk hebben in de  dagelijkse wedloop van de maatschappij en vermengt dat met persoonlijke ervaringen in songs van verfijnde alt. country en rocksignatuur.

Bij een eerste beluistering van het met ietwat sonore zang gedebiteerde Truckers Song of Tennessee zou je eerder een in Nashville gestrande Texaan vermoeden. Dat heeft wellicht ook met de mastering te maken die in countrycity plaats vond. Patrick is afkomstig uit Georgia maar ontwikkelde zich als muzikant in Philadelphia waar hij in Black Horse Motel, een op folk en bluegrass leunende formatie figureerde.

Voor zijn soldebuut One Town Over reisde G.F. af naar Californië, in Capitola vonden de opnames in Skunkworks, de befaamde studio, van Brian Brinkerhoff en Frank Swart die de baspartijen verzorgt in de ritmesectie met drummer Billy Conway (Morphine Jeffrey Foucault). Met gitaarpartijen van Blasquez creëert het trio een geschikte, van folk naar country heen en ween pendelende,  achtergrond  bij het verhalend repertoire. De murderballad Anger Of Magdalena manifesteert zich op een hels ritmisch aftelschema dat sterke gelijkenissen vertoont met Dylans Subtarranean Homesick Blues.

Het verhaal van de arme mijnwerker James Mc Govern wordt weliswaar door galmend snarenwerk ondersteund maar borduurt duidelijk verder op Woody Guthrie’s erfenis. Refugee’s Plea (Jungle Prayer) is evenmin wars van sociaal engagement. “Oh you can send me away, let my children stay, there ain’t no home back home anyway”.  Blood On The Bottle huppelt op zonnige instrumentatie maar is een schrijnend verslag over de combinatie van drankmisbruik en huiselijk geweld.

Een delicaat thema als depressie gaat JF Patrick evenmin uit de weg getuige Like Father. Onveranderlijk weet G.F.Patrick zwaar beladen thematiek met luchtige herkenbare melodielijnen te verzoenen in voortreffelijk songwerk dat ook in een wat langer uitgesponnen passage zoals het afsluitende Water Rising Up moeiteloos overtuigt. 1. Mud
 2. Trucker's Song
 3. Refugee's Plea (Jungleland Prayer)
 4. One Town Over
 5. Tennessee
 6. Anger of Magdalena
 7. Butterfly Effect
 8. James McGovern
 9. Blood On The Bottle
 10. Six-String Directions
 11. Like Father
 12. Till the Day We Die
 13. Beauty Fades
 14. Water Rising Up