×

Recensie

Soul / Hiphop

19 januari 2019

Fun Lovin' Criminals

Another Mimosa

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: DiFontaine Records

Another Mimosa Fun Lovin' Criminals Soul / Hiphop 3.5 Fun Lovin’ Criminals – Another Mimosa Written in Music https://writteninmusic.com

Twintig jaar geleden bracht Fun Lovin’ Criminals het album Mimosa uit, een verzameling covers en her-interpretaties van eigen songs. En nu is er dan Another Mimosa, een album met dezelfde insteek en met hetzelfde tongue-in-cheek hoesontwerp; het lijkt wel een goedkope cocktaildeuntjes-verzamelaar uit de jaren zeventig.

Another Mimosa is de eerste plaat van de band in negen jaar en het is dus een cover-album. Je zou kunnen concluderen dat het trio al een tijdje op een dood spoor zit maar naar verluidt komt er dit jaar nog nieuw materiaal. En Another Mimosa is wél een erg appetijtelijk werkje, dus laten we er maar gewoon plezier van hebben.

Er valt het nodige te rocken, zoals met de vette ouverture Rumble (van Link Wray), een track die de band live, in vijf minuten opnam en Going Down (Freddie King), een dikke, zompige track vol soul en een lekkere gitaarsolo uit het boekje. De band maakt van Neil Diamonds Hello Again een ruwe, wat sleazy popsong. Huey is niet de meest overtuigende zanger natuurlijk maar met zijn warme, street wise stemgeluid komt hij overal mee weg. Zelfs met de wat bizarre cover van A White Shade Of Pale, door meer de focus op spoken word/tekst te leggen en minder op klassieke sferen en zang.

Fun Lovin’ Criminals is vaak het sterkst als men een lekkere rock- of funkgroove kan neerleggen en/of zoetgevooisde, smaakvolle sfeertjes optrekt. Of beter nog: als de heren dat allemaal tegelijk doen. De Bobby Womack/Georgie Fame-song Daylight wordt hier lekkere jazzy loungepop (de muzikanten mogen – gewoon omdat het kan – beurtelings soleren). En natuurlijk kan de band met G-funk/Westcoast hip hop uit de voeten: luister maar naar de Ice Cube-cover You Know How We Do It. Om het eigen New York niet uit te vlakken volgt er later ook de verrassende cover van Warning, die killer track van Notorious B.I.G.. Hier overigens vol Bond-achtige suspense.

Mary Jane’s Last Dance en The Truth, van respectievelijk Tom Petty en Dr. Dog vallen lekker in het geheel maar zijn minder opvallend. Het eigen Love Unlimited is daarentegen wel bijzonder: met extra percussie en Latijnse sferen wordt deze FLC-hit fijn verbouwd. Dat geldt ook voor Southside; ooit een stevige nineties crossover-rocker. Nu een dikke groove met een keyboard-knipoog naar Stool Pigeon van Kid Creole & The Coconuts.

Fun Lovin’ Criminals sluit af met Sunset, een licht verteerbaar eerste voorproefje van langverwacht nieuw, eigen materiaal. Maar voorlopig kan iedereen zich eerst even laven aan Another Mimosa, een album waar de bandleden hun typische East Side charm weer ouderwets lekker uitrollen. 1. Rumble
 2. Hello Again
 3. Going Down
 4. Daylight
 5. You Know How We Do It
 6. Mary Jane's Last Dance
 7. Southside
 8. Love Unlimited
 9. A Whiter Shade Of Pale
 10. Warning
 11. The Truth
 12. Sunset