×

Recensie

Pop

02 december 2015

Fridolijn

Catching Currents

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Freija Label

Catching Currents Fridolijn Pop 4 Fridolijn – Catching Currents Written in Music https://writteninmusic.com

Een verrassend groot Nederlands talent biedt zich aan met Fridolijn van Poll. Gezegend met een prachtige, warme stem heeft ze met de juiste muzikanten het juiste internationale album gemaakt.

Oplettende luisteraars hebben Fridolijn natuurlijk allang ontdekt als zangeres van de band Finn Silver, een van de meest opvallende pop-meets-jazz bands die Nederland de afgelopen jaren voortbracht. Op haar eerste soloalbum zijn die invloeden wat minder merkbaar, maar met songs die gedrenkt zijn in de folk en pop overtuigt Fridolijn nog veel meer. In een warm bad van de akoestische gitaren van Danny Fisher en David Austin en prachtig gearrangeerde songs komt de stem van de Nederlandse zangeres nog veel meer uit de verf als in Finn Silver. Lof ook voor de geweldige toetsenman Grant Windsor die met zijn warme klanken perfect op de gitaren aansluit.

Om de songs te schrijven en op te nemen toog van Poll naar Londen. Met de twee gitaristen schreef ze vervolgens het gros van de songs (twee songs schreef ze op eigen kracht) en nam deze op onder de bezielende leiding van Richard Spaven (de man die het laatste album van Stuart McCallum ook al zo’n heerlijk warme productie meegaf). Dat het een uitstekende keus was om voor het maken naar Engeland te vertrekken bewijst Cathing Currents volop. Zowel de sterke songs als de geweldige productie geven het album een internationale flavour mee.

Ongelooflijk eigenlijk dat het album van Fridolijn niet alle aandacht in Nederland krijgt die het zo optimaal verdient. Het album kent puur prachtige songs, die allen in spannende sfeerrijke arrangementen gegoten zijn en de prachtstem van Fridolijn nog beter doen uitkomen. Van de acht songs die het album kent past elke in de warme lome sfeer die zo goed bij de stem van Fridolijn past. Met af en toe wat extra prikkelende ritmes van Richard Spaven (naast producer ook een fantastische drummer).

Catching Currents is dan wel gemaakt door een Nederlandse zangeres maar is verder zo internationaal als wat. Een zo mooie stem als die van Fridolijn is dan ook maar weinig in Nederland te vinden. Het is niet vreemd dat (Cinematic Orchestra) gitarist McCallum haar gelijk vroeg op zijn laatste album City mee te zingen. Met Cathing Currents bewijst Fridolijn van Poll dat ze alle juiste stappen heeft gemaakt om haar solocarrière meer dan veelbelovend te beginnen.  1. Frame This
  2. Sailing Blind
  3. Whimsical
  4. Still Waving
  5. Hold to Me
  6. Guards Down
  7. Cocoon
  8. Narcissus