×

Recensie

Roots

26 mei 2013

– Wild Hearted

Frida & The Coolants

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Rootsy.nu

Frida & The Coolants Frida & The Coolants Roots 3.5 Frida & The Coolants – Wild Hearted Diamond Written in Music https://writteninmusic.com

Frida & The Coolants is de naam van de band van Frida Snell, een Zweedse zangeres die in 2001 een hitje had met het nummer Lucky Day. De muziek die ze nu maakt, is compleet anders: het past het beste onder het kopje americana, toch heeft het een heel eigen geluid. Dat komt wellicht door haar Scandinavische achtergrond. Ze woont in het noorden van Zweden, in Kiruna. Dat plaatsje is hier op WiM vaker genoemd, bij de recensie van het album Blue van Willy Clay Band. Van die band spelen nu 2 muzikanten mee als The Coolants op het album Wild Hearted Diamond, 1 ervan heeft ook de productie van dit album gedaan.

Niet alleen de muziek is anders, ook de stem van Frida is niet meer zoals op dat hitje van ruim 10 jaar geleden. Die is inmiddels wat volwassener, rijker. Nog wel een tikje hees en iets meer nasaal, waardoor die bij de ballads (zoals One Step Away) lijkt op de eveneens mooie stem van de Australische Lucie Thorne.

De muziek op Wild Hearted Diamond kent invloeden van country, rockabilly, jazz, soul en (op slotnummer Fisherman’s Revenge) zelfs van folk. Een bijzondere mix, die zorgt voor een interessant eigen geluid. Een geluid dat ook nog eens technisch goed wordt gebracht, door uitstekende muzikanten. Frida is er zelf 1 van, op een aantal nummers speelt ze namelijk accordeon, een instrument dat de nummers een extra lading geeft. Wat ook nog genoemd moet worden is de samenzang op de nummers die dicht bij de country liggen, die is erg mooi.

Openingstrack Fool Fool Fool is hieronder te beluisteren. Een tipje van de sluier, maar ga dus zeker niet alleen op dit nummer af. Daarvoor kent het album te veel diversiteit, te veel nummers die erg anders zijn. En te mooi om niet te beluisteren…  1. Fool Fool Fool
  2. Never Been Tamed
  3. One Step Away
  4. This Could Be The Beginning Of The End Of Something Good
  5. What About Love?
  6. When The Saint Comes Stumblin’ In
  7. The Monkey & The Mule
  8. Only A Heart
  9. Have Mercy
  10. Fisherman’s Revenge