×

Recensie

Pop

18 september 2012

Freddie Mercury & Montserrat Caballe – (Special

Barcelona

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Barcelona Freddy Mercury Pop 3 Freddie Mercury & Montserrat Caballe – Barcelona (Special Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Is het slim een cd-recensie te beginnen met de zin ‘Ik ben fan van Queen’? Om te beginnen heeft het woord ‘fan’ een lading die meer past bij 9-jarige Justin Bieber-kwijlstertjes dan bij iemand die met een volwassen oor naar muziek luistert. Daarnaast zorgt de naam ‘Queen’ meestal voor een boel onbegrip. En dat is dan nog positief uitgedrukt. Queen, dat is toch die band van die aanstekerballades in megagrote voetbal- en honkbalstadions? Met z’n  allen: ‘Friends will be friends, right ’till the end’. Of die videoclip bij Radio Gaga, waarin duizenden armen tegelijk omhoog gaan op het drumritme, op een manier die op z’n minst lichte associaties oproept met Hitler-Duitsland?

Tuurlijk. Maar Queen is ook de band waarin Freddie Mercury met oog voor het feërieke detail  sprookjeslandschappen schilderde in bijvoorbeeld The Fairy-teller’s Master Stroke. En geef toe, Bohemian Rhapsody was de eerste vijftig keer dat je ‘m hoorde echt mooi en indrukwekkend.

In dat hele oeuvre neemt Barcelona,  het duet dat zanger Freddie Mercury in 1987 opnam met operadiva Montserrat Caballé, geen ereplaats in. Technisch gezien vast heel knap, maar toch meer spierballen dan gevoel, is het idee dat al die jaren is blijven hangen. Groot nadeel bovendien was dat de klassiek georiënteerde muziek op de single en op het tegelijk verschenen album uit een ‘doosje’ kwam.

Een  kwart eeuw na de release van single en album en alweer twintig jaar na de dood van Mercury is er nu een heruitgave waarop in ieder geval één groot manco is weggewerkt: de ingeblikte muziek is in de prullenbak gegooid en opnieuw ingespeeld door het FILMharmonic Orchestra uit Praag.

In het boekje bij de heruitgave schrijft Rhys Thomas dat Freddie destijds zijn handen vol had aan het werken met een opera-zangeres, die uit een totaal andere wereld dan de zijne kwam. “Partijen arrangeren voor een 80-mans orkest was op dat moment net één stap te ver.”
Het moet gezegd: met echte violen, blazers, slag- en percussie-instrumenten klinkt alleen al de spanningsopbouw aan het begin van het titelnummer en bij The Golden Boy een stuk geloofwaardiger. Maar de vraag is of nu juist Barcelona het album is dat zo’n enorm bewerkelijke en ongetwijfeld peperdure herbewerking verdient. De vocalen van Freddie en Montserrat zijn immers gehandhaafd en zeker de stem van Freddie, vaak overgedubd omdat hij op de plaat veel koortjes voor zijn rekening nam, klinkt nu eenmaal erg ‘eighties’.

De stemmen van Mercury en Caballé zijn op dit album technisch perfect, hoewel  Mercury in de uithalen wat schreeuwerigs over zich krijgt: hij mocht dan wel een van de meest veelzijdige pop- en rockzangers zijn geweest, het ‘geweld’ van Caballé was ook voor hem toch net een maatje te groot. In een interview zegt medecomponist Mike Moran dat Freddie destijds voor het eerste gezamenlijke optreden tegen hem had gezegd dat hij zich wel een beetje zou inhouden in vergelijking met de Queen-optredens. “Maar halverwege de eerste uithaal van Montserrat keek hij vanaf het podium naar mij met een blik van: o, dit is echte concurrentie’.”

Naast de ‘Special Edition’, die een enkele cd beslaat, (ook op vinyl heruitgebracht), is er een 4 cd-box met onder meer een cd met outtakes en een dvd met live-optredens en videoclips van het duo.

Al met al is Barcelona, ondanks de klassieke injectie van Caballé, geen klassieker die nog decennia houdbaar blijft. Freddie Mercury, dat is over dertig jaar die zanger van We are the champions, We will rock you en Bohemian rhapsody. Misschien dat Another one bites the dust en Radio gaga nog eens als bijna vergeten ‘oldie’ opduiken.

Hopelijk ontdekken nieuwe generaties schatgravers dan wel de schoonheid van Queen, het debuutalbum uit 1973, of Queen II van een jaar later. Horen ze een klassieke Freddie in Lily of the valley op Sheer heart attack. Maar of ze in hun zoektocht ook op ‘Barcelona’ zullen stuiten?

Nou goed dan: in één opzicht vormt Barcelona-Special Edition een waardige opvolger van de eerste vijf Queen-albums. Een traditie uit de periode 1973-1976 is ook op de hoes van deze plaat overgenomen: ‘….and nobody played synthesizers’.”



  1. Barcelona
  2. La Japonaise
  3. The Fallen Priest
  4. Ensueno
  5. The Golden Boy
  6. Guid Me Home
  7. How Can I Go On
  8. Exercises In Free Love
  9. Overture Piccante
  10. How Can I Go On -Ft. David Garratt / Bonus Track