×

Recensie

Roots

25 januari 2022

Fred Wickham Caravan

Town Without Soul

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Site Records

Town Without Soul Fred Wickham Caravan Roots 4 Fred Wickham Caravan – Town Without Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Het was enige tijd stil rond Fred Wickham. Eind jaren negentig richtte hij in Kansas City Hadacol op, een behoorlijk dynamische cowpunk formatie waarin naast broer Greg, Richard Burgess figureerde. Vijf jaar geleden doorbrak Wickham de stilte met een straffe soloplaat. Mariosa Delta toonde een weliswaar meer ingetogen maar al even overtuigende benadering met in smart gedrenkt songwerk dat teruggrijpt naar de country-en folktraditie.

Met enige vertraging bereikte ons de opvolger, Wickham trok samen met producer Jimmy Nutt, die samenwerkte met Drive-By Truckers en Jason Isbell naar Muscle Shoals in Alabama waar hij zich naast zijn hondstrouwe bassist Burgess omringde met puik muzikantenvolk uit de Kansas scene, in de Caravan wonen drummer Matt Brahl en toetsenman Bart Colliver, Marco Pascolini verzorgt het snarenwerk op gitaar en pedalsteel.

Blijkbaar werkt die aanpak en de omgeving inspirerend. Het door een gloedvolle blazerssectie en soulvol koortje opgezweepte Just Because You Can en Fatbird zijn treffende illustraties van de ruimer georkestreerde, door swingend orgel en vinnig snarenwerk aangedreven songwerk. In het balladewerk moet de fiddle wijken voor pedalsteel en dat resulteert in ronduit meeslepende passages zoals If We Ever Happened en What Happened To Me.

Wickham blijft evenwel op zijn best als hij de folkroots nog eens opzoekt met de afsluiter One For The Road,  en het dicht bij de troubadours traditie aanleunende Progress, een door mandoline en pedalsteel akoestische folkballade treden in de voetsporen van illustere pioniers. De titeltrack, zo’n in nostalgie zwelgend verhaal dat de score van dit geïnspireerde, met voortreffelijke Americana gevulde schijfje opent, is evenmin te versmaden.  1. Town Without Soul
  2. That One Thing
  3. Progress
  4. Just Because You Can
  5. Breaking Your Heart
  6. Fatbird
  7. If We Ever Happened
  8. I Think I Just Fell In Love
  9. What Happened To Me
  10. One For The Road