×

Recensie

09 mei 2018

Fred Hersch Trio

Live In Europe

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Palmetto

Live In Europe Fred Hersch Fred Hersch Trio Jazz 4.5 Fred Hersch Trio – Live in Europe Written in Music https://writteninmusic.com

Met Fred Hersch in blakende vorm trad zijn vermaarde trio het afgelopen jaar over de gehele wereld op. Het veel geroemde optreden in het Brusselse Flagey is nu als Live in Europe op album uitgebracht.

Logisch dat er voor Flagey gekozen is en opvallend dat dit maar zo weinig gebeurt eigenlijk. De 800 stoelen tellende ‘Studio 4’ heeft niet alleen een geweldige warmte in sfeer maar tevens een perfecte akoestiek. Zowel op het podium als in de zaal is het geluid geweldig zodat de band zich optimaal in de muziek kan storten en het publiek groots kan genieten.

Het optreden dat Fred Hersch samen met John Hébert (bas) en Eric McPherson (drums) op 24 november vorig jaar in een volledig uitverkochte zaal gaf, kan de boeken in als legendarisch. Dat laat de live registratie Live in Europe wel heel duidelijk horen.

Hersch, de man die de dood de afgelopen decennia twee keer in de ogen keek maar steeds op wonderbaarlijke wijze terugkwam, is de laatste jaren van een absolute buitencategorie, en zijn trio kan tot de indrukwekkendste van deze tijd gerekend worden. Hersch, Hébert en McPherson, alle drie gezegend met een gigantisch talent, dagen elkaar in elke compositie uit, waarbij ze zelfverzekerd stappen durven te maken die dat grote talent ook optimaal openbaren. En wel op een zo indrukwekkende manier dat er steeds weer een wonderbaarlijk fraai palet aan klankkleuren ontstaat.

Het blijft een ongemeen spannende aangelegenheid binnen de jazz als muzikanten elkaar naadloos aanvoelen. Vanuit een thema hun volledig eigen weg zoeken, waarbij je als luisteraar alle muzikale wegen opgeslingerd wordt, maar dan toch steeds in dat thema samenvallen. Het Fred Hersch Trio is er heer en meester in. Luister maar eens naar Snape Maltings, de tweede compositie in de set, en luister hoe ongelooflijk knap de mannen om elkaar heen spelen om uiteindelijk weer bij elkaar uit te komen in de korte krachtige slotakkoorden.

Voor diegenen die Hersch het afgelopen najaar aan het werk zagen weten dat zijn sets een mooi divers karakter hadden en dat er zowel oud werk als volledig nieuwe composities werden gespeeld die nog niet in de studio zijn vastgelegd. De 10 composities tellende set wordt niet door afleidende aan- of afkondigingen onderbroken, de focus ligt echt op de muziek en die is van verbijsterend hoog niveau.

Het hartbrekend mooie Bristol Fog, een compositie die hij schreef voor de Britse jazzlegende John Taylor, het weldadige aan New Orleans opgedragen The Big Easy en het aan Sonny Rollins (een van Hersch’ helden) refererende Newklypso zijn van een absolute wereldklasse en al helemaal de manier waarop ze gespeeld worden. Live in Europe bevat vrijwel allemaal Hersch-composities met uitzondering van Monks We See, de set-opener, Blue Monk, de set-afsluiter en Black Nile van Wayne Shorter.

Live in Europe is een uitbundige staalkaart van waar het Fred Hersch Trio momenteel voor staat. Het laat een jazztrio horen waar momenteel geen maat op staat. Zorg dat je dit trio van de buitencategorie de komende jaren absoluut te horen krijgt. Muziek om je hartstochtelijk in te verliezen.  1. We See
  2. Snape Maltings
  3. Scuttlers
  4. Skipping
  5. Bristol Fog (for John Taylor)
  6. Newklypso (for Sonny Rollins)
  7. The Big Easy (for Tom Piazza)
  8. Miyako
  9. Black Nile
  10. Blue Monk (solo encore)