Recensie

24 mei 2019

Fred Hersch & The WDR Big Band

Begin Again

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Palmetto

Begin Again Fred Hersch Fred Hersch & The WDR Big Band Pop 4.5 Fred Hersch & The WDR Big Band – Begin Again Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel mooie samenwerking is die tussen de Amerikaanse jazzpianist Fred Hersch en de WDR Big Band op Begin Again. Vooral ook omdat de arrangementen geschreven werden door Vince Mendoza, de grootste arrangeursnaam binnen de jazz.

Fijn dat het album start met de titeltrack, een volledig nieuwe compositie die Hersch nog niet eerder heeft opgenomen. Het is een rijke compositie die de samenwerking gelijk mooie bloot legt. Een rijke melodie waarover Mendoza een heerlijk vrij arrangement schreef wat Hersch en de band wonderwel doet aansluiten.

Begin Again, altijd een mooie titel voor wie het leven van Hersch kent, bevat een mooie dwarsdoorsnee van Hersch’ catalogus met zijn trio’s. En wat is die toch rijk. Hoe prachtig is wel niet de melodie van Songs Without Words # 2: Ballad. Hoe fraai ook trouwens de altsax van Johan Horlen die daarop aansluit. Mendoza is in topvorm ook met een arrangement dat volledig aansluit op de sfeer van de compositie. Mendoza is de absolute meester is terughouden en vol aansluiten.

Ook het ijzersterke Havana met prachtig prominent pianospel van Hersch en een fijne tenorsax van Paul Heller. Hartbrekend en heftig is daarna Out Someplace, een compositie die Hersch schreef over de brute moord op de homoseksuele Matthew Shepard in 1998. Een zaak die destijds (terecht) veel aandacht kreeg en onze wereld in verdraagzaamheid een flinke opdonder gaf. De compositie van Hersch beschrijft zijn laatste uren en hakken er diep in.

De lichtere toon van Pastorale, een ode aan Robert Shumans Kinderszenen, is de fijne opvolgende compositie. De mooie melodielijn wordt door Mendoza in bloedvorm met een geweldig arrangement aangevuld. Net als in Rain Waltz, een compositie van Hersch uit de jaren tachtig, waar ook trompettist Ruud Breuls en altsaxofoniste Karolina Strassmayer zich prominent laten horen.

The Big Easy, een fijn in blues gedrenkte Hersch compositie, en Forward Motion, met een excellerende drummer Hans Dekker, vervolmaken de fijne setlist die Begin Again kent. Hersch pakt zelf terecht alle schijnwerpers op de albumafsluiter The Orb. Een majestueuze tegelijk tijdloze compositie met wederom een geweldig arrangement, die maar weer eens aangeeft dat we dolblij mogen zijn dat Hersch nog steeds onder ons is.

Hersch en Mendoza is een grandioze samenwerking die het verdient door heel veel mensen gehoord te worden. Het blijft een absoluut mirakel hoe Hersch over de laatste jaren allen maar beter wordt en de allermooiste projecten lanceert. Hoe slim van hem ook om Mendoza carte blanche te geven in wat hij met de composities zou doen. Het haalt wederom het allerbeste in hem boven. Begin Again is een samenwerking die je vol verbazing achterlaat.  1. Begin Again
  2. Song Without Words, No. 2: Ballad
  3. Havana
  4. Out Someplace (Blues For Matthew Shepard)
  5. Pastorale
  6. Rain Waltz
  7. The Big Easy
  8. Forward Motion
  9. The Orb (For Scott)