×

Recensie

Jazz

06 november 2020

Fred Hersch

Songs From Home

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Palmetto

Songs From Home Fred Hersch Jazz 4.5 Fred Hersch – Songs From Home Written in Music https://writteninmusic.com

De solopiano-albums die de laatste jaren van de New Yorkse jazzlegende Fred Hersch verschijnen hebben een emotionele lading die op zijn eerdere werk al wel duidelijk aanwezig was maar die op zijn latere albums nog indringender binnenkomt. Het erg mooie Songs From Home is daar bepaald geen uitzondering op.

Het levensverhaal van Hersch mag onderhand bekend zijn. In zijn biografie Good Things Happen Slowly: A Life In And Out Of Jazz, tekende hij zijn twee bijna-doodervaringen indringend op, vooral ook omdat hij zich na de tweede keer zelfs weer opnieuw pianotechnieken moest eigen maken. Geen wonder dat deze gebeurtenissen vanuit je veranderde brein de weg naar je handen anders vinden.

Gelukkig momenteel in wat rustiger vaarwater qua gezondheid greep de onderhand ook alweer 65-jaar oude pianist de lockdownperiode aan om thuis een set aan nieuwe eigen composities en een aantal bewerkingen op te nemen. Simpelweg Songs From Home is een erg fraaie collectie composities waarmee Hersch maar weer eens laat horen hoe hij zijn grootse techniek met veel emoties in indringende vertolkingen weet om te zetten.

Uiteindelijk pakte hij voor het album maar twee eigen composities op, het in twee stukken gesplitte West Virginia Rose/The Water is Wide waarvan het eerste gedeelte geheel van de hand van Hersch is en het tweede gedeelte een bewerking van de traditional, en het al net zo fraaie Sarabande.

De rest van het album is gevuld met bewerkingen van stukken zo uiteen lopend als van McCartney/Lennon (When I’m Sixty-Four), de Canadese trompettist Kenny Wheeler (Consolation (A Folk Song)), Duke Ellington (Solitude), Cole Porter (Get Out Of Town), Joni Mitchell (All I Want), Jimmy Webb (Wichita Lineman), Turner Layton (After You’ve Gone) en Frederick Loewe (Wouldn’t It Be Loverly).

Het is een even bonte als prachtige verzameling. Alleen in de handen van een echt groot muzikaal denker passen deze songs coherent achter elkaar. Hersch weet als geen ander elke composities die sfeer mee te geven die de melodie aangeeft en zijn eigen emoties daaroverheen te storten. Bijna achteloos pakt hij de composities op en maakt ze volledig eigen waardoor de songs nog meer impact krijgen.

Dat Hersch een absolute grootmeester is weten we al lang maar elke keer kan ik me er weer over verbazen hoe ik volledig in de muziek weggetrokken wordt. Dit nieuwe album betekent een klein uur met de ogen dicht echt het idee hebben dat je bij hem in de kamer zit en hij al die prachtige composities ‘gewoon maar even’ voor jou speelt.

Die onbevangenheid, dat weergaloze spel gecombineerd met ongebreideld spelplezier maakt Songs From Home zo’n weergaloos mooi album. Een album dat je eindeloos achter elkaar door kunt blijven draaien. 1. Wouldn't It Be Loverly
 2. Wichita Lineman
 3. After You're Gone
 4. All I Want
 5. Get Out Of Town
 6. West Virginia Rose
 7. The Water Is Wide
 8. Sarabande
 9. Consolation (A Folk Song)
 10. Solitude
 11. When I'm Sixty-Four