×

Recensie

12 juni 2010

Fred Eaglesmith

Cha Cha Cha

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Lonesome Day

Cha Cha Cha Fred Eaglesmith Roots 4 Fred Eaglesmith – Cha Cha Cha Written in Music https://writteninmusic.com

Ook op Written in Music slaan we wel eens iets over. Of vergeten we wel eens een album mee te nemen in de recensies. Dat is natuurlijk niet raar, als je bedenkt hoe ongelooflijk veel moois wordt uitgebracht én dat we het hier allemaal in onze schaarse vrije tijd doen voor niets meer dan ons plezier.

Wanneer je met je site dan up-to-date wilt zijn, dan kun je er natuurlijk het beste voor kiezen om zo’n vergeten album maar te laten liggen. In dit geval kwam toch een andere gedachte op: “Nee, al krijg ik met een iets te late recensie toch nog één iemand zo ver om hiernaar te luisteren, dan is het het al waard.” En met ‘dit geval’ doel ik op Cha Cha Cha van Fred Eaglesmith.

De Canadees die inmiddels als zo’n drie decennia in het vak zit, wordt ook wel eens vergeleken met Tom Waits. Gevaarlijk ja, maar toch is het wel te snappen. De gelijkenissen zijn er zowel in stem, in eigenheid als in eigenzinnigheid. Dat laatste bewees hij al op Tinderbox, zijn vorige album dat uit alternatieve gospels bestond. Ook op zijn laatste album verrast hij, maar op een andere manier.

Sleutelwoord voor Cha Cha Cha is wel ‘sfeer’. Door de zang, door de ritmes, door de teksten (over het leed dat liefde heet)… Een andere, grote en erg belangrijke bijdrage in die sfeer komt van The Fabulous Ginn Sisters. De twee dames zorgen voor een geweldige achtergrondzang, een constante factor op het album dat tien nummers telt. Eén daarvan is op deze pagina te beluisteren.

Voor de klassieke Eaglesmith fans is het geheel misschien net iets te experimenteel, toch zullen ook zij er meerdere parels op vinden. En voor diegene die Eaglesmith nog niet kent, laat Cha Cha Cha een prachtig begin zijn van een grotere collectie.

Niet alleen als goedmaker voor het te laat zijn, ook omdat het een waanzinnige mooie plaat is, krijgt Cha Cha Cha alsnog het stempel ‘album van dit moment’.  1. Careless
  2. Tricks
  3. Sliver Of The Moon
  4. I Would
  5. Shallow
  6. Gone Too Long
  7. Rebecca Street
  8. Dynamite And Whiskey
  9. Car
  10. Silhouettes