×

Recensie

Roots

13 september 2016

Freakwater –

Sheherazade

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Bloodshot Records

Sheherazade Freakwater Roots 4 Freakwater – Scheherazade Written in Music https://writteninmusic.com

We waren ze al een tijdje uit het oog verloren, de twee getalenteerde dames. In de overgang van de jaren tachtig  tot halverwege de jaren negentig  verspreidt het duo Janet Beveridge Bean en Catherine Ann Irwin vanuit Louisville Kentucky een reeks langspelers onder de naam Freakwater. Dat is geen toevallige keuze, het naar een song van Louvin Brothers genoemde collectief  naast de dames, bassist David en een wisselende reeks gastmuzikanten bevolkt,  slaat een brug van de traditionele country van The Carter Family,  de eerder  genoemde Louvin Brothers en Woody Guthrie naar een met rockinvloeden geïnjecteerde, alt.country, destijds een opmerkelijke fusie.

Het complementaire stemmenwerk van Bean en Irwin blijft evenals dat van de in lang vervlogen tijden actieve traditionalisten onovertroffen dat kan je vaststellen bij het beluisteren van Sheherazade, hun eerste werkstuk sinds Thinking Of You… de uit 2005  daterende comeback.

Akoestische gitaren, banjos en mandola worden aangevuld met fiddle en pedalsteel. In het bezwerend rockende epos Down Will Come Baby wordt het elektrische gitaarwerk van Morgan Geer (Drunken Prayer) geflankeerd door wah wah gitaar. Het intrigerende Falls Of Sleep leunt op fraai resonerende tremelo twang.  Overigens duikt er tussen de songs, afwisselend aangeleverd door Bean en Beveridge, een enkele cover op, zo komen we bij het met fragiele pedalsteel verluchte Memory Vendor en het samen met Geer gedebiteerde Missionfield.

Een dromerig Ghost Song zorgt voor prachtige slotakkoorden. Freakwater zijn terug van te lang weggeweest en leveren meteen een van de betere werkstukjes uit de alt.country sector. Dat belooft voor Ramblin’ Roots en de clubtour in oktober. 1. What The People Want
 2. The Asp and the Albatross
 3. Bolshevik and Bollwwevil
 4. Down Will Come Baby
 5. Falls f Sleep
 6. Take Me With You
 7. Velveteen Matador
 8. Skinny Knee Bone
 9. Number One With A Bullet
 10. Memory Vendor
 11. Missionfield
 12. Ghost Song