×

Recensie

Roots

25 mei 2019

Frankie Lee

Stillwater

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Loose

Stillwater Frankie Lee Roots 4 Frankie Lee – Stillwater Written in Music https://writteninmusic.com

Niet te verwarren met de gelijknamige Texaanse soul blues shouter, het betreft hier de immer met de king-size Hank Williams hoed getooide jongeman afkomstig uit Minnesota, de Almerikaanse staat waar ook Dylan opgroeide. Die twee muzikale iconen worden overigens door Frankje Lee (Peterson) als belangrijke inspiratoren aangehaald. Tijdens zijn tienerjaren jamde hij in Minneapolis met Curtis A en Slim Dunlap, later actief met The Replacements. Naast de grunge van Nirvana ging de aandacht van Frankie Lee (Peterson) uit naar Tom Petty en Lucinda Williams.

In 2001 verhuisde hij naar Texas in het muziekmekka Austin werkte hij als timmerman voor de zoon van Townes Van Zandt en blikte er zijn eerste demo’s in. Na zeven jaar verhuisde hij naar Buda en keerde na een uitgebreide tussenstop in LA en omzwervingen terug naar zijn thuishaven Minnesota.  Na een in 2013 uitgebrachte epeetje Middle West volgt in 2015 het langverwachte, alom bejubelde debuut American Dreamer dat nu met Stillwater een  voortreffelijke opvolger heeft.

Een bijzonder sfeervol, op akoestische gitaarakkoorden en een prachtig pedalsteel leunende Speakeasy met een zwoele dwarsfluit in de ontknoping is het eerste fragment uit een persoonlijk dagboek. We laten ons gewillig meevoeren met Only She Knows dat naar Downtown Lights leidt. De twangende in melancholie gedrenkte countryballade  situeert zich in Lee’s geboorteplaats Stillwater, met dat stadje waar Jessica Lange destijds resideerde, heeft Lee onmiskenbaar een liefde-haat verhouding maar de drang om terug te keren blijkt sterker dan de afkeer en dat weerklinkt in de romantische song. Overigens trok Lee zich voor de sessies terug in zijn ouderlijk huis dat hij in een bescheiden opnamestudio transformeerde en er enkele plaatselijke muzikanten uitnodigde.

Het desolate gevoel van vervreemding en eenzaamheid blijft sterk aanwezig in de zweverige, met synthesizers gelardeerde, pianoballade In The Blue ,“there’s only darkness in the light”.  (I Don’t Wanna Know) John is het schrijnende relaas van de ontmoeting met een wanhopige oude werkloze vriend. Broken Arrow is geen cover van de Neil Young song uit de Buffalo Springfield periode maar een  fijne countryrocker met zo’n schuifelende  kampvuurharmonica die je wel eens bij Youngs  akoestische solowerk opduikt.

De tenor van Lee is niet uitzonderlijk expressief maar overtuigt met zijn beklijvende verhalen. Sobere pianoakkoorden en een eenzame harmonica volstaan zoals de verstilde afsluiter Ventura illustreert.  Even de tijd nemen om aandachtig te luisteren en je ontdekt een grandioze songsmid.

Frankie Lee, op 25 mei in  TivVre Pandora, Utrecht en 26 mei in Trix Antwerpen, telkens als support van Strand Of Oaks.  1. Speakeasy
  2. Only She Knows
  3. Downtown Lights
  4. In the Blue
  5. (I Don't Wanna Know) John
  6. Blinds
  7. One Wild Bird
  8. Broken Arrow
  9. Ventura