×

Recensie

Roots

16 juni 2017

Frankie Chavez – Double or

Double of Nothing

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Search Records

Double of Nothing Frankie Chavez Roots 4.5 Frankie Chavez – Double or Nothing Written in Music https://writteninmusic.com

Al na een eerste beluistering was het wat mij betreft raak met dit album Double or Nothing van de uit Portugal afkomstige Frankie Chavez, één van de grootste talenten uit een nieuwe lichting Portugese muzikanten. Deze plaat grijpt je bij je lurven om het maar weer eens ouderwets te zeggen. Double or Nothing is de opvolger van Heart & Spine uit 2014. Chavez is gegrepen door de verwarring van onze huidige tijd waarin we te maken hebben met terrorisme en zaken des levens zoals geboorte, maar ook verlies van geliefden en hoogte- en dieptepunten die je persoonlijk en als band meemaakt tijdens het toeren. Middels dit album heeft hij gepoogd dit vorm te geven door het componeren van een tiental songs.

Chavez opent ijzersterk met het indringende en Deus-achtige My Religion. Die blijft in je hoofd hangen! De tekst gaat over de terroristische aanval in Paris die plaatsvond in 2015.
My Religion is ook de eerste single van dit album en is geproduceerd door de uit Lissabon afkomstige muzikant Benjamin. Het absolute hoogtepunt van dit album is Sliding Donnie, een middle tempo volledig instrumentale gitaartrack die begint als een soort van modern westernachtig klinkende soundscape die gaandeweg uitmondt in een gierende slidesolo.

Double or Nothing is een over de gehele linie sterk en gevarieerd album met overtuigende en indringende songs, soms keihard, dan weer zeer gevoelig en zachtaardig. Ook de blues wordt niet vergeten. By The Banks Of This Old River is een mooie akoestische bluesballad die het album mooi afsluit, eigenlijk zoals je een kaars uitblaast voordat je naar bed gaat.

Het bijzondere van dit album is dat het, gelukkig zou ik zeggen, moeilijk in een hokje te plaatsen is. Een mix van hedendaags en vernieuwend, maar aan de andere kant ook wel weer ouderwets en vertrouwd klinkend door het gebruik van vette fuzz gitaren en hammondorgels. Frankie Chavez zou wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien op de Europese Festivals waar hij qua sound en originaliteit ver boven de middelmaat uitstijgt.  1. My Religion
  2. Save
  3. Whatever Happened To Our Love
  4. Time For A Change
  5. Strong Enough To Pray
  6. Getaway
  7. Move On
  8. Sliding Donnie
  9. Double Or Nothing
  10. By The Banks Of This Old River