×

Recensie

Jazz

26 januari 2013

Frank Gratkowski Quartet

le vent et la gorge

Geschreven door: Henning Bolte

le vent et la gorge Frank Gratkowski Frank Gratkowski Quartet Jazz 4 Frank Gratkowski Quartet – Le Vent Et La Gorge Written in Music https://writteninmusic.com

Rietblazer Frank Gratkowski (1963) was de afgelopen twintig jaar veelvuldig verbonden met Nederlandse jazzmusici. Het kwartet ontstond in 2000 door uitbreiding van Gratkowskis trio met bassist Dieter Manderscheid en slagwerker Gerry Hemingway met trombonist Wolter Wierbos. Le vent et la gorge is het vierde album van deze formatie, een opus van vijf composities van Gratkowskis hand tussen 30 en 4 minuten lang met een totale duur van bijna 75 minuten. Gratkowski speelt hier altsax, klarinet, bas- en kontrabas-klarinet.

In het titelstuk wordt binnen een duidelijke opbouw ontvouwend en uitbreidend geïmproviseerd. Het begin met een geraffineerd wisselspel dat mooi ongeorganiseerd georganiseerd is. Vier stemmen die onafhankelijk van elkaar te werk gaan en tegelijk in duidelijke samenspraak ageren. Geen keurig draaiende wieltjes maar bijna door toevallen gestuurde interactie. Er zijn duidelijk omslagpunten in de voortschrijding van het stuk ((oor lange tonen gesignaleerd). Na vijf minuten maakt het schijnbaar onregelmatige gesnerp plaats voor geheimzinnige, ijle klanken. Vleermuizenvertrek in het donker? Het gaat nog een tijdje gratkowski08lautmalerisch door met bijzonder mooie contrasten van hoge versus lage registers en verschillende soorten shouts. Op het eind kristalliseert zich een melodisch motief uit en klinkt het bijna als gefragmenteerde barok! Het kortste stuk, Lied/Song, is bas-gecentreerd met aan het begin een gave gestreken bas-solo van Manderscheid – meesterlijk – en daarna een fraaie uitwerking van een eenvoudig en mooi lied -thema. GO! is energieke, voortrazende bebop, losjes vervormd. Het stuk belandt op een gegeven moment op zwaarder terrein, valt als het ware in vele kleine klanken uit elkaar en eindigt met melodisch multiphonics-gezoem. Net als keelzang in de Aziatische steppen. Het afsluitende Flying Dutchman beweegt door donkere diepten met als bodem Gratkowski’s contrabass-saxofoon. Blijft nog Harm-oh-nie , een achtdelig stuk van dertig minuten dat om de beurt wisselt tussen polyfoon glijden en gloeien en krachtige hinkstapsprongen met in deel 5 een schitterend Wierbos-solo das sich gewaschen hat, waar je u tegen kunt zeggen.

Veel muziek, geconcentreerde muziek, schitterende muziek – bijna voldoende voor twee aparte albums! 1. Harm-Oh-Nie I
 2. Harm-Oh-Nie II
 3. Harm-Oh-Nie III
 4. Harm-Oh-Nie IV
 5. Harm-Oh-Nie V
 6. Harm-Oh-Nie VI
 7. Harm-Oh-Nie VII
 8. Harm-Oh-Nie VIII
 9. Le Vent Et La Gorge
 10. Lied / Song
 11. Go!
 12. The Flying Dutchman