×

Recensie

Pop

26 februari 2021

Fránçois & The Atlas Mountains

Banane Bleue

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Domino

Banane Bleue Fránçois & The Atlas Mountains Pop 3.5 Fránçois & The Atlas Mountains – Banane Bleue Written in Music https://writteninmusic.com

Het gros van de hedendaagse artiesten bewandelen dezelfde muzikale snelweg meeliftend op de nieuwste hypes om vervolgens weer net zo gemakkelijk over te stappen op een ander transportmiddel. Buitenbeentje François Marry is een zwervende backpacker die de vertrouwde hobbelige landpaden bewandeld. Oude wegen die allang belopen zijn, maar waarbij wel nog steeds de geuren en kleuren van vroeger die zintuigelijke herinneringen oproepen. The Foreigner is het toepasselijke beginpunt van dit reisverslag waarbij de amicale collega’s als Bremer stadsmuzikanten aansluiten en deze gezamenlijke ontdekkingstocht vervolgen.

François Marry is de wereldreiziger die tussen thuisland Frankrijk en het Verenigd Koninkrijkheen en weer pendelt. Waar hij in de bijrol als tournee muzikant regelmatig met de Schotse indie poppers van Camera Obscura op het podium te vinden is. Frànçois & The Atlas Mountains mengt de Franse jaren zeventig retro softpop met een vleugje aan dansbare tripdisco. Een stukje erfenis die ze hebben overgehouden aan hun zesjarige verblijf in het inspirerende Bristol. De vijfde studioplaat Banane Bleue van het gezelschap staat vooral vol met zweverige licht elektronisch georiënteerde wereldmuziek, maar dan in de breedste zin van het woord. Een universele taalbeleving, waarbij het Frans bijna onmerkbaar wordt afgewisseld met het Engels.

Eigenlijk is het in deze tijd ook wel heerlijk om een ouderwetse niks aan de hand plaat te horen. Eventjes helemaal weg van het vermoeiende verwarrende gebeuren om je heen. Banane Bleue is een ontspannen sfeermiddel om die gedachten eventjes niet te laten beïnvloeden door die drukkende omgeving en de onzekere toekomstverwachtingen. De Finse Jaakko Eino Kalevi verpakt dat lome gevoel in zijn betrokken producerrol. Hoe multicultureel wil je het hebben? Het ruimtelijke multinationale Blauwe Banaan concept dus; die verbondenheid tussen metropolen om als krachtige eenheid te profiteren van elkaars inzichten en kwaliteiten.

Zomerse Europese luisterpop die net wat verder afwijken van de gemiddelde folky singer-songwriter neuzelaar of hippe indiepop act. De culinaire ingrediënten worden verder aangevuld met smaakmakende steden als het historische Athene, het theatrale Berlijn en het kunstzinnige Parijs. Bijzondere culturele en modieuze ontmoetingsplaatsen van waaruit tijdelijk gewerkt is om tot een bruisend, maar voornamelijk zonnig resultaat te komen. Dagdromen met de verwarmende klanken van Par le Passé en swingend pootje baden met het aansluitende Holly Go Lightly.

Toch mag er in het vervolg nog wat meer gebruik gemaakt worden van lef en durf door die specifieke karakteriserende elementen van de verschillende stedentrippen een plek te geven zoals ze dat voortreffelijk doen in het organische met echte instrumenten bespeelde Gold & Lips en de door dreigende donderwolken openbrekende Krautrock invloeden in het afsluitende Dans un Taxi. De zomerse horizon is in ieder geval in zicht.  1. The Foreigner
  2. Coucou
  3. Julie
  4. Par le Passé
  5. Holly Go Lightly
  6. Lee-Ann & Lucy
  7. Tourne Autour
  8. Revu
  9. Gold & Lips
  10. Dans un Taxi