×

Recensie

Jazz

13 april 2017

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim (50th Anniversary edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reprise

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim (50th Anniversary edition) Francis Albert Sinatra Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim Jazz 5 Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe vreemd het ook mag klinken maar Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim is voor de Brazilianen hun favoriete Jobim-album. Zij zagen hun Tom ineens met de grote Frank Sinatra samenwerken. Daarmee was in hun ogen Jobim een echte wereldster geworden, idolaat als ze van Amerikaanse muziek waren. Al zijn voorgaande albums waren belangrijk voor hun leven geweest maar ze hadden in die tijd niet door dat Jobim met zijn bossa nova sound de wereld al volledig veroverd had. In het toen nog zo verknipte wereldbeeld werd er enorm tegen Amerika opgekeken en Sinatra was de koning van de muziek.

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim werd op 30 januari en 1 februari 1967 opgenomen in de United Westerns Recorders in Hollywood, Los Angeles. Het album had in de titel dan wel een evenredige verdeling in namen maar het waren niet alleen, de door Sinatra zo geliefde bossa nova songs van Jobim, die Sinatra opnam voor het album maar ook aan aantal American standards. Maar Change Partners (Irving Berlin), I Concentrate On You (Cole Porter) en Baubles, Bangles and Beads (Robert C. Wright, George Forrest, Alexander Borodin) werden wel naar bossa nova stijl gearrangeerd. Met een groot orkest in de studio was arrangeur en dirigent Claus Ogerman volledig in zijn element en haalde hij het allerbeste uit iedereen in de studio aanwezig.

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim is in alle facetten een legendarisch album. Sinatra was in de jaren zestig nog steeds de onaantastbare wereldster die met zijn laatste twee albums September of My Years (1965) en A Man and His Music (1966) Grammy’s had ontvangen voor Album van het Jaar. Een eer die Jobim trouwens in 1964 ten deel was gevallen in een samenwerking met Joao Gilberto, Stan Getz en Astrid Gilberto voor het meesterwerk Getz/Gilberto.

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim is een album waarop Sinatra zo ongelooflijk goed zingt en zo cool klinkt dat je er, vijftig jaar later, nog steeds van achteroverslaat. Vervoerd van raakt. Jobim vult het in alle facetten aan. Jobim laat met prachtig gitaarspel (terwijl Joao Gilberto toch echt de ongekroonde Braziliaanse keizer van de bossa-gitaar is natuurlijk) en mooie dubbelzang ook duidelijk van zich horen. En de weergaloze arrangementen die Ogerman schreef blijven van onaantastbare schoonheid. Zo perfect aansluitend op de songs zonder kitsch te worden. Zo ongelooflijk knap gedaan.

Dat Sinatra en Jobim het allergrootste respect voor elkaar hadden spat van de opnamen af. En wat blijven songs als Meditação (Meditation), Corcovado (Quiet Nights of Quiet Stars), Insensatez (How Intensitive) en O Amor em Paz (Once I Loved) toch weergaloos mooi in melodie en wat zijn de door Vinicius de Moraes geschreven teksten op Jobims songs toch fraai naar poëtisch Engels vertaald.

Wat een ijzersterke encore krijgt dit album nu met de 50th Anniversary Edition. Op het album is er een geweldige medley van Jobim-songs en American standards (Quiet Nights of Quiet Stars, Changing Partners, I Concentrate On You, The Girl From Ipanema) bijgesloten waarop de chemie tussen de mannen nogmaals blootlegt. Al helemaal in de duetversie van The Girl from Ipanema. De beelden die er in die periode van deze opnamen gemaakt zijn sluiten we maar weer even bij onder dit stuk. Legendarische muziektelevisie. Als ander extra is er een lekker lange studiosessie van de opnamen van The Girl from Ipanema bijgesloten. Opnamen waarbij je de legendarische Braziliaanse drummer Dom Um Romão, die Jobim speciaal mee naar de studio had meegenomen, lekker prominent hoort. Wat een geweldige bossa-drummer zeg!!!

Noot: Op het succes van Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim kwam een vervolg. De mensen van de platenmaatschappij, Sinatra’s eigen Reprise, dachten dat het als Sinatra/Jobim gedoopte album, hoe vreemd het nu ook klinkt, niet goed zou verkopen en het album was dus helaas maar kort en alleen op het destijds populaire 8-track verkrijgbaar. Pas veel later werd de waarde van het vervolgalbum alsnog ingezien en werden enkele opnamen toegevoegd aan het album Sinatra & Company (1971). In 2010 bracht platenlabel Concord uiteindelijk een fraaie verzamelaar van al het samenwerkingswerk van Antonio Albert Sinatra en Antonio Carlos Jobim uit getiteld Sinatra/Jobim: The Complete Reprise Recordings.

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim 50th Anniversary edition is verschenen op CD en in een gelimiteerde oplage op blauw vinyl.  1. The Girl From Ipanema
  2. Dindi
  3. Change Partners
  4. Quiet Nights Of Quiet Stars
  5. Meditation
  6. If You Never Come To Me
  7. How Insensitive
  8. I Concentrate On You
  9. Baubles, Bangles And Beads
  10. Once I Loved