×

Recensie

Roots

01 april 2022

Francis Alban Blake

Passages

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: King Forward Records

Passages Francis Alban Blake Roots 3.5 Francis Alban Blake – Passages Written in Music https://writteninmusic.com

Francis Alban Blake is de schuilnaam van Frans de Blaak, de dichter, filosoof en muzikant is een half jaar na het overlijden van zijn vrouw in 2018 verdwenen, een bewuste keuze van de artiest, blijkt achteraf. Even voordien was de Blaak nog actief in de studio  op pomporgel en een soort nylon harp gitaar waarmee hij de orkestratie lijnen uittekende, Frank Bond was betrokken bij de afgebroken sessies en werkte met instemming van de familie Passages verder af  met  hulp van Martin Tol en Robin Buijs die de ritmestructuren aanleveren.

Frank Bond, de man achter King Forward Records, figureert samen met broer Paul onder meer in de band AlascA , hij ondersteunde zijn evenmin ongetalenteerde jongere broer op Everest van diens project Dandelion. Onlangs leverde Paul Bond nog het mini solo-album Sunset Blues af terwijl Frank naast zijn productiewerk sporadisch werk uitbrengt zoals het in beperkte oplage verschenen Mythes  dat onder de naam Alan Fournier verscheen. Tussen de composities van Francis Alban Blake vinden we Wonderful Life terug, een enkele met Fournier verbonden song, een ietwat luchtige track die het Sunshine Stay voorafgaat. De  zachte fijnbesnaarde zang en dito gitaarspel exemplarische voor de sfeer die hier rondwaart en aangekondigd door het vooraf geopenbaarde Storm Behind A Window, een andere opvallend moment  is  te beleven in het geheimzinnige On Darkness met fluisterende zang en de wat grimmige ontknoping met een brij vervormde geluidenmist het zijn uitwerking niet.

De bijzondere instrumentatie, combinatie van orgel en een ontstemd oud harmonium en Oosters kinkend snarenspel dragen bij tot aparte mystieke sfeer van Waterland, onlosmakelijk verbonden met de componist. Passages is een met zorg gereconstrueerde muzikale zoektocht naar de ziel Francis Alban Blake.     1. Storm Behind A Window
  2. Blisters
  3. Bread Games Giant s Slaves
  4. Wonderful Life
  5. Sunshine Stay
  6. On Darkness
  7. More Is Not The Answer
  8. Maybe I Have Been Lying
  9. Here In The Mountains The Visions Will Come