×

Recensie

Alternative

30 januari 2013

Foxygen

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Jagjaguwar

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic Foxygen Alternative 3 Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic Written in Music https://writteninmusic.com

Foxygen is Sam France en Jonathan Rado, twee jonkies uit Californië, Amerika. In 2011 kwam Take The Kids Of Broadway van hun hand, een heerlijke retroplaat. Ook de opvolger, We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic, is bijzonder. Een beetje The Beatles (Oh No 2), Jack White (No Destruction) en zelfs MGMT (Oh Yeah), maar toch heel eigen en ‘nieuw’. Op de cover van We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic staat een illuminatiachtige afbeelding.

Rado en France proberen terug te grijpen naar het hippiegevoel uit de jaren ’60 met psychedelische deuntjes en effecten, galm op de vocalen, orgeltjes en xylofoons. Het werkt wel en nergens klinkt de band echt als iets wat al gedaan is. Overal geeft Foxygen een eigen draai aan. Tekstueel gaan de liedjes over weemoedigheid. Zo gaan No Destruction en On Blue Mountain over de Blue Mountains in Australië, bedekt met blauwe eucalyptusbomen, volgens de band een plek zonder corruptie en stress, San Fransisco niet over de vriendelijke liefdevolle stad van de vrijheid (zoals Scott McKenzie zong in 1967), maar over teleurstelling in de liefde en verveeldheid die een stad hedendaags brengt.

Foxygen probeert je de sixties te laten herbeleven maar geeft daarbij de boodschap mee dat het allemaal niet meer zo is als toen. Levens worden beheerst door onzekerheden, angsten en verveling door een overschot aan luxegoederen en dat hoor je hedendaags in de muziek. Je kunt wel bloemetjes in je haar doen, maar daarmee verander je een tijdperk dat zo doorwrongen is van vuiligheid niet.

   1. In the Darkness
  2. No Destruction
  3. On Blue Mountain
  4. San Francisco
  5. Bowling Trophies
  6. Shuggie
  7. Oh Yeah
  8. We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic
  9. Oh No