×

Recensie

Eigentijds

24 juni 2022

Forgiveness

Next Time Could Be Your Last Time

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Next Time Could Be Your Last Time Forgiveness Eigentijds 4.5 Forgiveness – Next Time Could Be Your Last Time Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw spannend trio dat buiten de grenzen van elektronica, jazz en eigentijds denkt en werkt is Forgiveness. Met hun debuutalbum Next Time Could Be Your Last Time maken ze gelijk grote indruk.

Jack Wyllie (Portico Quartet, Szun Waves) heeft het trio natuurlijk een prominente naam maar ook JQ en Richard Pike (PVT) hebben hun sporen afzonderlijk met releases op vermaarde electronic labels als Warp, Boxes en Lo Recordings en in samenwerking met onder meer Modeselektor en Ital Tek, natuurlijk ruimschoots verdiend.

Gezamenlijk duiken ze met Forgiveness de diepte in met composities die eerder tegen ambient aanschuiven dan vol door elektronica beïnvloed zijn. Al duiken ze af en toe dan wel uitdagend die kant op. Forgiveness maakt muziek die zoals ze zelf zeggen beïnvloed is door de jaren zeventig ECM platen, Miles Davis, Steve Reich, Ansel Adams en ook The Blue Nile en Talk Talk, maar bij eerste beluistering hoor je dat ze daaruit een geheel eigentijds geluid hebben gecreëerd.

Next Time Could Be Your Last Time is zo’n album dat bij eerste beluistering gelijk al onder je huid kruipt. Of eigenlijk beter gezegd, je van je andere werkzaamheden een andere wereld intrekt. De composities hebben een lome aan oosterse sferen verwante atmosfeer die met fluit en sax (op die typische Wyllie manier gebruikt) verrijkt een geheel eigen plaats in het muzikale spectrum verkrijgt.

Het album biedt compleet vrije muziek die dichtbij de spiritual jazz staat in celebrale haast serene sferen tegelijk doet denken aan de illustere serie uitdagende en avontuurlijke platen die David Sylvian maakte na het opheffen van Japan (en hoe belangrijk zijn die albums wel niet geweest!). Het zoeken naar nieuwe klanken en geluiden het elkaar uitdagen daar steeds een stap verder in te gaan zonder het uitzichtpunt van schoonheid te verliezen.

Jezelf volledig in deze muziek te verliezen afgekeerd van de onrustige wereld waar we in leven, is niet moeilijk met prachttracks als albumopener Mushroom Umbrella, Dying in Eden of Transperant. Tegelijkertijd is tracks uit het concept van het album lostrekken ook volledig onlogisch. Next Time Could Be Your Last Time is typisch zo’n album om als geheel te beluisteren, jezelf op los te laten.  1. Mushroom Umbrella
  2. Rainbird
  3. Dying In Eden
  4. Next Time Could Be Your Last Time
  5. Orangeade Sky
  6. Chameleon
  7. Glasswing
  8. Lost Fawn
  9. Transparent
  10. Ocean Floor